flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-конференції щодо проекту закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні»

01 квітня 2014, 09:47

 

Судді України, як і все українське суспільство, зацікавлені у відновленні довіри до судової влади - на цьому наголосив суддя Верховного Суду України, голова Верховного Суду України у 2006-2011 роках, голова Ради суддів України Василь Онопенко під час прес-конференції щодо проекту закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», яка пройшла у Верховному Суді України 28 березня 2014 року.
Проблема довіри громадян України до судів і суддів, наголосив Василь Онопенко, турбує суддівську спільноту так само, як і все українське суспільство. І не лише останнім часом, а упродовж усіх років, коли з певних об’єктивних чи суб’єктивних причин ця довіра почала відчутно падати. Однак, на переконання голови Ради суддів України, усі процеси, і запропонована люстрація суддів, зокрема, мають відбуватися виключно у правовому полі, без самосудів і розправ.
На думку Василя Онопенка, прийнятий Верховною Радою у першому читанні законопроект щодо відновлення довіри до судової влади в Україні потребує серйозного і глибинного доопрацювання. Документ має пройти відповідну правову експертизу у Венеціанській комісії. Законодавцю необхідно також врахувати пропозиції та зауваження самих суддів України. Адже, здійснюючи певні перетворення незаконними методами, можна досягти зовсім іншого результату, накоївши ще більшої біди, зазначив голова Ради суддів України.
Василь Онопенко зауважив також, що запропоновану законопроектом процедуру оцінювання рішень суддів спеціальною Тимчасовою комісією не передбачено ні Конституцією України, ні, відповідно, чинним законодавством. Це можуть робити лише суди вищої інстанції. Підмінити їх Тимчасова комісія, зрозуміло, не уповноважена. Водночас, підкреслив суддя Верховного Суду України, і відповідальність судді не може бути абстрактною. Отже, цілком логічно, щоб відповідну перевірку дій суддів проводили Вища рада юстиції та Вища кваліфікаційна комісія суддів України за умови суттєвого оновлення їх кадрового складу, наголосив Василь Онопенко. Він додав, що, як засвідчило життя, настав час створити в Україні спеціальний дисциплінарний суд, який би розглядав не тільки скарги на дії судді, а й скарги самих суддів, коли б вони вважали претензії до себе безпідставними. Це – той міжнародний досвід, яким Україна безумовно може скористатися, переконаний голова Ради суддів України.
Відновлення довіри до судової влади в Україні – це глибинний і тривалий процес, здійснити який шляхом прийняття лише законопроекту, звичайно ж, неможливо, наголосив Василь Онопенко. Вирівнювання ситуації потребує комплексного підходу – від масштабної переатестації суддів до розуміння суспільством того, що довіру до суду не можна відновити одним «знесенням голів». На переконання голови Ради суддів України, потрібно працювати спільно й поступально, крок за кроком ураховуючи всі ризики, і не припускатися поспішності.
У прес-конференції також взяли участь суддя Верховного Суду України, член Ради суддів України Галина Канигіна та суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, член Ради суддів України Валентина Щепоткіна.