flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні питання застосування законодавства про банкрутство

27 березня 2014, 16:52
Актуальні питання застосування законодавства про банкрутство
 
З 19 січня 2014 року у відповідності до п. 1 "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22 грудня 2011 року №4212-VI запроваджено офіційні оприлюднення відомостей про справи про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.
Частиною 10 статті 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що з метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, здійснюється офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Таке оголошення має містити повне найменування боржника, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про розпорядника майна, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника.
Постановою пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013р. №16 було затверджено Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, котре визначаєпорядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.
Офіційне оприлюднення здійснюється за допомогою автоматизованої системи "Діловодство спеціалізованого суду".
Офіційному оприлюдненню підлягають:
- оголошення про проведення загальних зборів кредиторів у процедурі санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство;
- повідомлення про прийняття до розгляду заяви про затвердження плану санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство;
- оголошення про порушення справи про банкрутство;
- повідомлення про введення процедури санації;
- повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури;
- повідомлення про поновлення провадження у справі про банкрутство боржника у зв’язку з визнанням мирової угоди недійсною або її розірванням;
- оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника;
- повідомлення про результати аукціону з продажу майна боржника;
- повідомлення про скасування аукціону з продажу майна боржника;
- оголошення про порушення справи про банкрутство і відкриття процедури санації відповідно до статті 94 Закону.
Офіційне оприлюднення оголошень (повідомлень) здійснюється на підставі судового рішення.
Суддя, який прийняв судове рішення, що містить припис про офіційне оприлюднення оголошення (повідомлення), не пізніше дванадцятої години наступного робочого дня формує в автоматизованій системі "Діловодство спеціалізованого суду" в електронній формі оголошення (повідомлення), яке підлягає офіційному оприлюдненню.
Оголошення (повідомлення), що підлягає офіційному оприлюдненню, після його підписання автоматично передається адміністратору автоматизованої системи - ДП "Інформаційні судові системи". Офіційне оприлюднення оголошення (повідомлення) здійснюється адміністратором автоматизованої системи – ДП "Інформаційні судові системи" протягом одного робочого дня.
Відлік строку на вчинення передбачених Законом процесуальних дій починається з дня офіційного оприлюднення оголошення (повідомлення) на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України. Першим днем перебігу відповідного строку є день, наступний за днем офіційного оприлюднення такого оголошення.
Оголошення (повідомлення), які офіційно оприлюднено в порядку, встановленому цим Положенням, зберігаються на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України. На офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України цілодобово забезпечується вільний безкоштовний доступ до офіційно оприлюднених оголошень (повідомлень).
Пошук даних щодо справ про банкрутство забезпечується інформаційно-пошуковою системою офіційного веб-сайту Вищого господарського суду України та здійснюється за такими реквізитами:
- ідентифікаційним кодом (номером) боржника;
- найменуванням боржника;
- номером справи;
- датою здійснення офіційного оприлюднення;
- датою та місцем проведення аукціону, видом майна, ціною, видом договору, що укладається.
Слід зазначити, що у період часу з 19.01.2013р. по 18.01.2014р. включно офіційне оприлюднення відомостей про справу про банкрутство здійснювалось в офіційних друкованих органах (газетах "Голос України" або "Урядовий кур'єр"), що, в свою чергу, було передбачено п.1 "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22 грудня 2011 року №4212-VI.
В проміжок часу з 19.01.2014р. по 28.03.2014р. Господарським судом Волинської області на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України було опубліковано 6 оголошень про порушення справи про банкрутство та 5 повідомлень про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.
Крім того, на офіційному веб-сайті ВГСУ передбачена можливість подачі боржниками та організаторами аукціонів оголошень/повідомлень у справах про банкрутство, зокрема, оприлюднюються:
- оголошення про проведення загальних зборів кредиторів у процедурі санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство;
- оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника;
- повідомлення про результати аукціону з продажу майна боржника;
- повідомлення про скасування аукціону з продажу майна боржника.
Оприлюднення вказаних відомостей на офіційному веб-сайті ВГСУ в мережі Інтернет здійснюється шляхом заповнення електронної форми у наступному порядку:
1. Внесення до електронної форми всіх необхідних відомостей та тексту оголошення/повідомлення.
2. Надсилання їх адміністратору автоматизованої системи – державному підприємству "Інформаційні судові системи".
Відомості, передані за допомогою електронної форми, мають бути завірені електронним цифровим підписом та електронною цифровою печаткою (для юридичних осіб) організатора аукціону чи боржника відповідно.
Перелік акредитованих центрів сертифікації ключів, ЕЦП яких можливо використовувати для надсилання оголошень/повідомлень:
Центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби;
ЗАТ "Інфраструктура відкритих ключів";
 ТзОВ "Арт-Мастер";
ДП "Головний інформаційно-обчислювальний центр Державної адміністрації залізничного транспорту України".
3. Підтвердження ДП "Інформаційні судові системи" факту отримання оголошення/повідомлення шляхом надсилання електронного листа на адресу електронної пошти організатора аукціону чи боржника. Лист надсилається на електронну адресу, вказану організатором аукціону чи боржником при заповненні електронної форми. Лист буде містити реєстраційний номер публікації та відомості, які було внесено до електронної форми.
4. Перевірка Адміністратором ДП "Інформаційні судові системи" поданих відомостей на відповідність встановленим вимогам заповнення електронної форми, а саме внесення до неї недостовірної інформації та відомостей, що не стосуються суті повідомлення/оголошення. Якщо Адміністратор прийме рішення про невідповідність поданих відомостей встановленим вимогам, то оголошення/повідомлення не буде опубліковане веб-сайті ВГСУ.
Організатор аукціону чи боржник будуть повідомлені про це електронним листом, що надійде від Адміністратора ДП "Інформаційні судові системи" на вказану при заповненні адресу електронної пошти. У листі будуть зазначені причини, з яких оголошення/повідомлення не може бути опубліковане.
5. Оприлюднення відомостей на веб-сайті ВГСУ здійснюються протягом терміну, визначеному Положенням про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство.
Про оприлюднення оголошення/повідомлення на сайті ВГСУ організатор аукціону чи боржник повідомляються електронним листом, що надходить від Адміністратора ДП "Інформаційні судові системи" на адресу електронної пошти, яку організатор аукціону чи боржник вказали при заповненні електронної форми. У вкладенні до листа буде HTML файл (з текстом даного листа), підписаний електронним цифровим підписом відповідальної особи Адміністратора ДП "Інформаційні судові системи".
Довідково та для зручного користування запровадженою системою на сайті розміщено Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство та Інструкцію користувача Веб-сайт "Подача боржниками та організаторами аукціонів відомостей про справи про банкрутство".
Вільний безкоштовний доступ до офіційно оприлюднених оголошень/повідомлень забезпечується цілодобово та не обмежений територією держави.
 
Голова
судової колегії
з розгляду справ по банкрутство
суддя                                                                                                         В.А. Войціховський