flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформаційна довідка щодо змін в законодавстві, що стосуються правового регулювання діяльності господарських судів

26 березня 2014, 10:28
Інформаційна довідка щодо змін в законодавстві,
що стосуються правового регулювання діяльності
господарських судів
 
 
З 28.03.2014 року вступає в дію Закон України від 10.10.2013 року № 642-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання діяльності юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».
Цим Законом вносяться відповідні зміни до Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України), Господарського Кодексу України (далі ГК України) та до інших нормативних актів.
Зокрема, внесено зміни до статті 16 ГПК України, відповідно до яких справи у спорах між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи, пов’язаних зі створенням, діяльністю та припиненням діяльності юридичної особи розглядатимуться господарським судом за місцезнаходженням юридичної особи згідно з Єдиним державним реєстром юридичних та фізичних осіб - підприємців.
Також, відповідні зміни внесено до пункту 4 частини першої статті 12 ГПК України, яка визначає підвідомчість господарським судам справ, що виникають з корпоративних спорів. Вказано, що у справах щодо майна господарських організацій у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, господарський суд залучає державний орган, що здійснює управління такими правами в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.
В новій редакції викладено статтю 67 ГПК України щодо заходів забезпечення позову.
Внесені відповідні зміни до ГК України, а саме:
-    в статті 56 ГК України дано визначення суб'єкта господарювання;
-  статтею 59 ГК України передбачено, що однією з підстав ліквідації такого суб’єкта є рішення суду про ліквідацію юридичної особи у випадках, визначених законом.
У разі ліквідації суб'єкта господарювання вноситься відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців.