flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд Верховним Судом проблемних питань застосування судами окремих положень ГПК України

27 серпня 2020, 11:26

 

Як визначається суддя для розгляду заяви про скасування судового наказу: той самий суддя, який видав судовий наказ, чи суддя, визначений в автоматизованому порядку, з огляду на положення ст. 32 і ч. 1 ст. 158 ГПК України?

Відповідно до ч. 1 ст. 158 ГПК України заява про скасування судового наказу не пізніше наступного дня передається судді, визначеному у порядку, встановленому ст. 32 цього Кодексу. Частиною 1 ст. 32 ГПК України передбачено, що визначення судді, а в разі колегіального розгляду – судді-доповідача для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою під час реєстрації  документів, зазначених у ч. 2 ст. 6 цього Кодексу, а також в інших випадках визначення складу суду на будь-якій стадії судового процесу, з урахуванням спеціалізації та рівномірного навантаження для кожного судді, за принципом випадковості та в хронологічному порядку надходження справ. Статтею 36 ГПК України визначено випадки, які унеможливлюють повторну участь судді у розгляді справи. Однак наведені норми чинного процесуального законодавства не містять застережень щодо участі судді, який розглянув заяву про видачу судового наказу, у розгляді заяви про скасування цього ж наказу. Відповідно до ч. 19 ст. 32 ГПК України особливості розподілу судових справ установлюються Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженим рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 № 30 (у редакції рішення Ради суддів України від 02.03.2018 № 17, погодженого згідно з листом ДСА України від 15.03.2018 № 15-5170/18) не передбачено особливостей визначення складу суду для розгляду заяв про скасування судового наказу в наказному провадженні. Зокрема, п. 21 Положення про автоматизовану систему документообігу суду не містить роз’яснень щодо підстав розподілення раніше визначеному судді заяви про скасування судового наказу. Водночас за змістом ч. 13 ст. 32 ГПК України збори суддів відповідного суду можуть вирішити питання щодо внесення змін до засад використання автоматизованої системи документообігу в частині передачі заяви про скасування судового наказу раніше визначеному судді. Згідно з пп. 31 п. 1 розділу 2 Положення про автоматизовану систему документообігу суду передбачено тільки первісний розподіл справи – визначення модулем автоматизованого розподілу судді для розгляду заяви про видачу судового наказу.

 Отже, є необхідність внести зміни до п. 21 Положення про автоматизовану систему документообігу суду шляхом доповнення цього пункту пп. 18 такого змісту: "заяви про скасування судового наказу"