flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада провосуддя ініціювала обговорення проблем, що виникають у судах в умовах карантину

13 серпня 2020, 15:18

Учасники круглого столу «Особливості функціонування судів в умовах карантину: рівні права для всіх учасників процесу», що відбувся в режимі відеоконференцзв’язку 12 серпня 2020 року, розглянули питання, пов'язані із особливостями функціонування судів в умовах карантину, проблемами, що виникають в умовах карантину, впливом обмежувальних заходів на права та обов'язки учасників судових процесів, а також недопущення випадків дискримінації учасників судових процесів в умовах діючого карантину.

Зокрема, Голова Національної Асоціації Адвокатів України, Ради адвокатів України Лідія Ізовітова наголосила на тому, що Рада адвокатів України звернулася до Ради суддів з приводу того, що судді не враховують карантинні обмеження як поважну причину неявки адвокатів в судове засідання.

Поряд із цим, член Ради суддів України, суддя Кропивницького апеляційного суду Людмила Дьомич зазначила, що Рада ще на початку карантину надала судам чіткі рекомендації щодо роботи в умовах COVID-19. Згідно цих рекомендації у судах вживалися численні заходи, які, на її думку, виявилися досить ефективними.

Зі слів Людмили Дьомич, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» чітко визначив - якщо людина бажає продовжити процесуальні строки, то вона повинна подати відповідну заяву, на підставі якої процесуальні строки продовжуються на 20 днів.

«Такі зміни дозволили зняти напругу серед учасників процесу, врегулювали проблему явки до суду сторін та їх представників, впорядкували слухання справ у режимі відеоконференцзв'язку», - зауважила суддя Людмила Дьомич.

Вона також висловила сподівання, що досвід з організації роботи судів в умовах карантину, набутий за цей час, дозволить ефективно вирішувати проблемні питання і сприяти розвитку судової системи.