flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Органи місцевого самоврядування не відповідають за борги комунальних підприємств, крім випадків, коли ОМС своїми діями доводять їх до банкрутства

15 липня 2020, 11:38

Верховний Суд у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у постанові від 18.05.2020 року по справі №711/3288/17 не погодився з позицією Комунального підприємства стосовно того, що воно має відповідати за свої борги солідарно з органами місцевого самоврядування, зазначивши, при цьому, що при визначенні умов сумісної відповідальності необхідно враховувати, що зазначені особи (засновники, учасники, акціонери) можуть бути притягнуті до такої відповідальності лише в тих випадках, коли неспроможність (банкрутство) викликана їх вказівками або іншими винними діями.

Так, при зверненні до суду з відповідною вимогою, у тому числі при здійсненні ліквідаційної процедури, має бути доведено, що особа чи орган, що контролює юридичну особу, своїми діями довела боржника до стану, що не дозволяє йому задовольнити вимоги кредиторів.

Відповідно до положень статей 77 та 78 Господарського кодексу України в Україні можуть створюватись казенні державні та комерційні і некомерційні комунальні унітарні підприємства.

Згідно з частиною другою статті 77 ГК України казенне підприємство створюється за рішенням Кабінету Міністрів України. У рішенні про створення казенного підприємства визначаються обсяг і характер основної діяльності підприємства, а також орган, до сфери управління якого входить підприємство, що створюється. Майно казенного підприємства закріплюється за ним на праві оперативного управління. Казенне підприємство є юридичною особою, має відповідні рахунки в установах державного банку, печатку із своїм найменуванням. Орган, до сфери управління якого входить казенне підприємство, затверджує статут підприємства, призначає його керівника, дає дозвіл на здійснення казенним підприємством господарської діяльності, визначає види продукції (робіт, послуг), на виробництво та реалізацію якої поширюється зазначений дозвіл.

Крім того, Господарський кодекс України визначає також правовий статус державного комерційного підприємства, яке за змістом цих норм відповідає за своїми зобов'язаннями самостійно.

З повним текстом постанови Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у справі № 711/3288/17 від 18.05.2020 року можливо ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/90111464.