flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Скасування декларації про готовність об’єкта будівництва не скасовує держреєстрацію права власності на нерухомість

03 грудня 2019, 11:15

Скасування декларації про готовність об’єкта будівництва не скасовує держреєстрацію права власності на нерухомість

У даній справі розглядалось питання – чи тягне за собою скасування декларації скасування державної реєстрації права власності на вказане майно.

Міська рада звернулась із позовом до управління ДАБІ, юридичного департаменту міськради та підприємства про скасування реєстрації декларації про готовність об`єкта до експлуатації, свідоцтва про право власності та рішення про державну реєстрації на об’єкт нерухомості. Підставами для скасування свідоцтва про право власності і, відповідно, державної реєстрації є те, що зазначене нерухоме майно є самовільним будівництвом.

Судом першої та апеляційної інстанції у задоволенні позову було відмовлено з тих мотивів, що після реєстрації права власності на збудований об`єкт нерухомості на підставі зареєстрованої декларації про готовність об`єкту до експлуатації, остання вичерпує свою дію фактом виконання, і як наслідок, будь-які права або охоронювані законні інтереси позивача не порушуються

Касаційний господарський суд скаргу міської ради залишив без задоволення.

Приймаючи таке рішення та обґрунтовуючи свої висновки по суті доводів скарги КГС послався на те, що положеннями статті 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» державний архітектурно-будівельний контроль - це сукупність заходів, спрямованих на дотримання замовниками, проектувальниками, підрядниками та експертними організаціями вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт.

При цьому відповідно до ст. 39 вказаного Закону в процесі такого контролю відповідні органи наділені повноваженнями, зокрема, реєструвати або повертати на доопрацювання декларацію про початок будівельних робіт, реєструвати або повертати декларацію про готовність об`єкта до експлуатації. Датою прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта є дата реєстрації декларації про готовність об`єкта до експлуатації, яка і є підставою для оформлення права власності на об’єкт будівництва.

Виходячи із аналізу наведених норм після реєстрації права власності на збудований об`єкт нерухомості на підставі зареєстрованої декларації про готовність об`єкту до експлуатації, остання вичерпує свою дію фактом виконання, та виключає можливість віднесення такого об`єкту до самочинного в силу його узаконення. А відтак, не може визнаватись законною перевірка контролюючого органу такого об`єкта та акти, оформлені за результатами державного архітектурно-будівельного контролю.

Отже після реєстрації права власності на збудований об`єкт нерухомості на підставі зареєстрованої декларації про готовність об`єкту до експлуатації, остання вичерпала свою дію фактом виконання, в зв`язку з чим, оскаржуваною у справі декларацією будь-які права або охоронювані законні інтереси позивача не порушуються, а скасування реєстрації такої декларації не буде нести будь-яких правових наслідків. Сам факт реєстрації такої декларації та отримання свідоцтва на право власності на підставі неї виключає можливість віднесення спірного об`єкту нерухомого майна до самочинного.

Детальніше з текстом постанови Касаційного господарського суду у складі  Верховного Суду від 12 червня 2019 року у справі № 916/1986/18 за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/

За повідомленням заступника голови Господарського суду Волинської області Войціховського В.А.