flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Самовільне використання водних ресурсів без видачі дозволу на спеціальне водокористування відповідачеві є самостійною підставою для відшкодування збитків

15 листопада 2019, 11:12

25 червня 2018 року Верховний Суд розглянув касаційну скаргу за заявою першого заступника військового прокурора в інтересах держави в особі Державної інспекції до Державного підприємства про стягнення з відповідача збитків, завданих державі, внаслідок самовільного використання водних ресурсів у розмірі 469 575,5 грн.

За результатами розгляду справи Верховний Суд зробив висновок про таке.

Факт самовільного використання водних ресурсів без відповідного дозволу на спеціальне водокористування за законом є самостійною підставою для відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів.

Для застосування такої міри відповідальності, як стягнення збитків необхідною є наявність всіх елементів складу цивільного правопорушення: протиправна поведінка, збитки, причиновий зв'язок між протиправною поведінкою боржника і збитками, вина боржника. Відсутність хоча б одного з перелічених елементів, які утворюють склад цивільного правопорушення, звільняє боржника від відповідальності за невиконання або неналежне виконання ним взятих на себе зобов'язань.

При цьому, необхідно виходити з презумпції вини правопорушника, тобто позивач не повинен доводити наявність вини відповідача, навпаки, відповідач повинен довести, що збитки завдано не з його вини.

Оскільки суди встановили, що у видачі дозволу на спеціальне водокористування відповідачеві відмовлено у зв'язку з ненаданням ним відповідних документів для отримання спеціального дозволу, тобто з його вини, а спроб повторно звернутися для оформлення дозволу відповідачем не здійснено, з огляду на межі розгляду справи судом касаційної інстанції, Суд вважає висновки судів і у цій частині (про наявність вини відповідача) такими, що відповідають нормам закону.

 

З повним текстом постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 25.06.2018р. у справі №910/8682/16 можна ознайомитися за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74899086.