flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика

18 жовтня 2019, 12:53

Судова практика

У разі, коли учасниками справи є юридичні особи, то незалежно від підстав арешту майна, враховуючи характер спору, позов про зняття арешту з нерухомого майна згідно зі статтею 15 ЦПК України, статтями 1, 12 ГПК України (у редакції, чинній на час вирішення спору судами першої та апеляційної інстанцій), мав розглядатися за правилами господарського судочинства

До районного суду подано позов про зняття арешту з нерухомого майна і скасування (виключення) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записів про обтяження.

Рішенням районного суду, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду, позов задоволено.

ВП ВС, скасовуючи рішення попередніх судових інстанцій і закриваючи провадження у справі, зазначила таке.

Частина перша статті 15 ЦПК України (у редакції, чинній на час розгляду справи у судах першої і апеляційної інстанцій) передбачала, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають, зокрема, з цивільних і земельних відносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Відповідно до частини першої статті 60 Закону України "Про виконавче провадження" (в редакції, чинній на час вирішення спору судами першої і апеляційної інстанцій) особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно та про зняття з нього арешту.

Суди першої та апеляційної інстанцій встановили, що позивач звернувся з позовом до відповідачів, вважаючи порушеним право іпотекодержателя щодо набуття у власність предмета іпотеки. Суди задовольнили вимоги позивача та зняли арешт з майна, яке є предметом іпотеки, розглянувши справу за правилами цивільного судочинства.

Водночас учасниками цієї справи є юридичні особи: іпотекодержатель (позивач), а також відділ державної виконавчої служби та Міністерство юстиції України (відповідачі). Тому незалежно від підстав арешту майна, враховуючи характер спору, позов про зняття арешту з нерухомого майна згідно зі статтею 15 ЦПК України, статтями 1, 12 ГПК України (у редакції, чинній на час вирішення спору судами першої та апеляційної інстанцій), мав розглядатися за правилами господарського судочинства.

З повним текстом постанови ВП ВС від 23.05.2018 у справі № 757/21143/15-ц можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/75004203