flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під час розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження слід враховувати, що згідно з нормами чинного законодавства відступлення права вимоги може здійснюватися тільки відносно дійсної вимоги, що існувала на момент переходу цих прав

30 вересня 2019, 11:58

 

Під час розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження слід враховувати, що згідно з нормами чинного законодавства відступлення права вимоги може здійснюватися тільки відносно дійсної вимоги, що існувала на момент переходу цих прав

 

У справі № 909/1411/13 до місцевого господарського суду подано заяву про заміну сторони виконавчого провадження у зв'язку із заміною кредитора у зобов'язанні внаслідок відступлення права вимоги.

Ухвалою місцевого господарського суду заяву про заміну сторони виконавчого провадження було задоволено.

Постановою апеляційного господарського суду ухвалу місцевого господарського суду було скасовано, у задоволенні заяви про заміну сторони виконавчого провадження - відмовлено.

Касаційний господарський суд Верховного Суду, залишаючи без змін постанову апеляційного господарського суду, зазначив таке.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 512 ЦК України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові. Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні, яке виникло на підставі правочину, що підлягає державній реєстрації, має бути зареєстрований в порядку, встановленому для реєстрації цього правочину, якщо інше не встановлено законом (стаття 513 ЦК України).

Статтею 514 ЦК України визначено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Отже, згідно з нормами чинного законодавства відступлення права вимоги може здійснюватися тільки відносно дійсної вимоги, що існувала на момент переходу цих прав.

Межі обсягу прав, що переходять до нового кредитора, можуть встановлюватися законом і договором, на підставі якого здійснюється перехід права. Обсяг і зміст прав, які переходять до нового кредитора є істотними умовами цього договору.

 

З повним текстом постанови Касаційного господарського суду Верховного Суду від 21.01.2019р. у справі № 909/1411/13 можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/79429885.

 

За повідомленням заступника голови суду Войціховського Віталія Антоновича