flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перерахування стягувачеві суми у національній валюті України чи іншій валюті, аніж валюта, зазначена у резолютивній частині судового рішення, не вважається належним виконанням судового рішення

27 вересня 2019, 12:05

У справі № 761/12665/14-ц до районного суду подано скаргу на дії і бездіяльність державного виконавця відділу державної виконавчої служби.

Ухвалою районного суду, залишеною без змін постановою апеляційного суду, у задоволенні скарги відмовлено.

Велика Палата Верховного Суду, скасовуючи рішення попередніх судових інстанцій, визнала протиправною і скасувала постанову державного виконавця відділу державної виконавчої служби про закінчення виконавчого провадження, визнала протиправною бездіяльність державного виконавця відділу державної виконавчої служби щодо вчинення виконавчих дій з виконання рішення районного суду та дійшла таких висновків.

У статті 53 Закону України від 21.04.1999р. № 606-ХІV "Про виконавче провадження" закріплено особливості звернення стягнення на кошти боржника в іноземній валюті та виконання рішень при обчисленні боргу в іноземній валюті.

У разі зазначення у судовому рішенні про стягнення суми коштів в іноземній валюті з визначенням еквіваленту такої суми у гривні стягувачеві має бути перерахована вказана у резолютивній частині судового рішення сума в іноземній валюті, а не еквівалент у гривні.

Перерахування стягувачеві суми у національній валюті України чи іншій валюті, аніж валюта, зазначена у резолютивній частині судового рішення, не вважається належним виконанням судового рішення.

 

З повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 04.07.2018р. у справі №761/12665/14-ц можна ознайомитися за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75296546.

 

За повідомленням заступника голови суду Войціховського Віталія Антоновича