flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ненадіслання учасникам справи копій доказів сплати судового збору не є підставою для повернення судом апеляційної скарги

24 липня 2019, 17:00

Апеляційною інстанцією суду  скаргу підприємства залишено без руху.

В обґрунтування такого рішення суд послався на те, що скаржником до апеляційної скарги не додано доказів сплати судового збору та не зазначено підстав для звільнення від його сплати. Підприємство зобов’язано з одночасним наданням суду доказів сплати судового збору у відповідному розмірі надіслати (з описом вкладення) учасникам справи докази його сплати.

У подальшому підприємством судовий збір у необхідному розмірі було сплачено. Проте докази сплати судового збору учасникам справи не надіслано, що і стало підставою для повернення апеляційної скарги скаржнику.

Скаржник із такою ухвалою суду не погодився та у своїй касаційній скарзі зазначив, що положеннями Господарського процесуального кодексу не визначено обов’язок заявника апеляційної скарги додавати до апеляційної скарги докази надсилання іншим учасникам справи документів про сплату судового збору. Таким чином вимога суду апеляційної інстанції з цього приводу є незаконною, оскільки згаданий обов’язок не передбачений нормами ст. 258 ГПК України.

За нормами ст. 174 зазначеного Кодексу у разі якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Під час перегляду справи касаційним господарським судом встановлено, що на виконання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху скаржник надіслав до суду заяву про усунення недоліків, додавши, зокрема, платіжне доручення про сплату судового збору.

Зважаючи на викладене, касаційний господарський суд зазначив, що в апеляційної інстанції були відсутні правові підстави для повернення апеляційної скарги, оскільки допущений ним недолік щодо відсутності доказів сплати судового збору за подачу апеляційної скарги був усунутий у встановлений судом строк.

При цьому надання позивачем доказів надсилання (з описом вкладення) учасникам справи документу про сплату судового збору, нормами Господарського процесуального кодексу України не передбачено, та їх не надання не може бути підставою для повернення судом апеляційної скарги заявнику, так як відсутність у іншого учасника справи доказів сплати судового збору заявником апеляційної скарги не впливає на вирішення спору по суті.

З повним текстом постанови ВС у складі КГС від 20.06.201818 року можливо ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/

За повідомленням

заступника голови суду Войціховського В.А.