flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Волинської області зобов’язав товариство з обмеженою відповідальністю звільнити самовільно зайняту земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної форми власності

05 липня 2019, 10:33

Згідно ст. 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання.

Статтею 18 ГПК України визначено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України.

В провадженні Господарського суду Волинської області перебувала справа за позовною заявою управління Держгеокадастру до товариства з обмеженою відповідальністю про звільнення самостійно зайнятої земельної ділянки.

За наслідками розгляду справи Господарським судом Волинської області було ухвалено рішення, згідно котрого було зобов’язано товариство з обмеженою відповідальністю звільнити самовільно зайняту земельну ділянку загальною площею 11,0430 га.

В аспекті розгляду даної справи, господарським судом було засвідчено на тому, що в силу ст. 124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Здійснюючи правосуддя, суд забезпечує захист гарантованих Конституцією України та законами України прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави.

Згідно з частиною першою статті 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Відповідно до статті 14 Конституції України та ст. 1 Земельного кодексу України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

За змістом ст. 2 Закону України "Про охорону земель", об'єктом особливої охорони держави є всі землі в межах території України.

Згідно з частинами 1, 2 статті 84 Земельного кодексу України у державній власності перебувають усі землі України, крім земель комунальної та приватної власності. Право державної власності на землю набувається і реалізується державою через органи виконавчої влади відповідно до повноважень, визначених цим Кодексом.

При цьому, судом було встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю всупереч положенням Земельного кодексу України використовує земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної форми власності площею 11,0430 га без укладеного належним чином оформленого договору оренди земельної ділянки, без будь-яких рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про передачу вказаної земельної ділянки у власність чи користування.