flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позовні вимоги юридичної особи про визнання нечинним рішення органу місцевого самоврядування про відмову в поновленні договору оренди землі, що належно виконувався позивачем, підлягають розгляду в порядку господарського судочинства

03 липня 2019, 15:25

З моменту укладення договору оренди землі між землекористувачем та органом місцевого самоврядування припиняються адміністративні відносини та в подальшому виникають договірні відносини, які характеризуються рівністю їх учасників та свободою договору. Такі ознаки притаманні цивільним, а не адміністративним правовідносинам, які з урахуванням суб’єктного складу можуть бути предметом судового розгляду у відповідному суді загальної юрисдикції або господарському суді.

Зі змісту позовних вимог та наведених на їх обґрунтування доводів убачається, що Підприємство звернулося до адміністративного суду з позовом, направленим на поновлення порушеного, на його думку, відповідачем права користування земельною ділянкою (права на поновлення договору оренди), яке з огляду на суб'єктний склад сторін у справі підлягає захисту в порядку господарського судочинства.

Враховуючи наведене, Велика Палата Верховного Суду погодилась з висновком суду апеляційної інстанцій про те, що спір у цій справі не має публічно-правового характеру, а тому не підпадає під юрисдикцію адміністративних судів.

 

 

З повним текстом постанови Великої Палати ВС у справі №429/12773/12 від 21.11.2018 року можливо ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78198239.  

 

За повідомленням заступника голови суду

Войціховського Віталія Антоновича