flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спір щодо правомірності використання земельної ділянки приватним підприємцем у підприємницькій діяльності без правовстановлюючих документів підлягає розгляду в порядку господарського судочинства

19 червня 2019, 09:37

15 травня 2019 року Велика Палата Верховного Суду розглянула касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 15.03.2018р. та постанову Апеляційного суду Хмельницької області від 01.08.2018р. у цивільній справі за позовом Хмельницької міської ради до OCOБА_1 про стягнення збитків, завданих використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів, і прийняла постанову, в якій зазначила наступне.

Суди встановили, що земельна ділянка на АДРЕСА_1 площею 0,5311 га з кадастровим номером H0MEP_1 належить до земель комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького, категорія - землі житлової та громадської забудови.

Згідно з актом обстеження зазначеної земельної ділянки, складеного 04.11.2016р. представниками департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів і управління земельних ресурсів та земельної реформи Хмельницької міської ради, а також депутата Хмельницької міської ради, встановлено, що OCOБA_1 не оформила право користування земельною ділянкою на АДРЕСА_1, плату за користування землею не сплачує, ділянка огороджена сіткою та використовується як платна стоянка автомобільного транспорту.

У зв'язку із самовільним використанням відповідачкою земельної ділянки як платної стоянки автомобільного транспорту Хмельницька міська рада звернулася до суду з цивільним позовом до OCOБA_1 про стягнення збитків, завданих використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів.

Згідно з додатком 1 до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради

від 22 січня 1998 року № 3024 «Про надання дозволу на видачу забудовникам архітектурно-планувального завдання та технічних умов на проектування, будівництво, реконструкцію будинків і споруд, благоустрій територій, надання дозволу на проведення цих робіт, внесення змін в рішення міськвиконкому» приватному підприємцю OCOБA_1 надано дозвіл на видачу архітектурно-планувальних завдань та технічних умов на тимчасове влаштування стоянки на 200 автомобілів на АДРЕСА_1 площею 0,64 га до початку будівництва житлового будинку.

11 лютого 1998 року комісією у складі представників служб м. Хмельницького складено акт вибору вказаної вище земельної ділянки для влаштування автомобільної стоянки на 200 автомобілів. Замовником є приватний підприємець OCOБA_1.

Відповідно де архітектурно-планувального завдання № 23 від 05 лютого 1998 року, затвердженого            архітектором м. Хмельницького, викопіювання плану м. Хмельницького схеми інженерних мереж замовником тимчасової автомобільної стоянки за адресою: АДРЕСА_1 є приватний підприємець OCOБA_1.

Тобто з 1998 року відповідачка саме як приватний підприємець використовувала спірну земельну ділянку.

Станом на 1998 рік регулювання земельних відносин здійснювалося відповідно до вимог ЗК України 1990 року, який втратив чинність 01 січня 2002 року.

У цій справі рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради у 1998 році приватному підприємцю OCOБA_1 надано дозвіл на видачу забудовнику дозволу для виготовлення технічної документації для встановлення на ній стоянки на 200 автомобілів до початку будівництва житлового будинку.

У матеріалах справи відсутні документи, які б підтверджували оформлення OCOБA_1 як фізичною особою чи приватним підприємцем права користування земельною ділянкою на АДРЕСА_1, яка належить до комунальної власності м. Хмельницького.

Тобто на час звернення з позовом до суду, OCOБA_1 є суб'єктом підприємницької діяльності, використовує спірну земельну ділянку як платну стоянку автомобільного транспорту, що не заперечувалося відповідачкою, правовстановлюючі документи на нерухоме майно та на спірну земельну ділянку у OCOБА_1 відсутні.

Отже, правовідносини з користування земельною ділянкою виникли між фізичною особою - підприємцем OCOБA_1 і Хмельницькою міською радою з приводу здійснення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності на земельній ділянці, яка належить Хмельницькій міській раді.

За таких обставин Велика Палата Верховного Суду вважає, що суди помилково розглянули цей спір у порядку цивільного судочинства, оскільки правовідносини в цій справі виникли щодо земельної ділянки, яка використовується відповідачем як платна автомобільна стоянка, тобто для здійснення підприємницької діяльності.

 

З повним текстом постанови Великої Палати ВС у справі №686/19389/17 від 15.05.2019 року можливо ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/82095809.  

 

За повідомленням заступника голови суду Войціховського Віталія Антоновича.