flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спір про приватизацію комунального майна підлягає розгляду в порядку господарського судочинства

06 червня 2019, 10:16

12 березня 2019 року Велика Палата Верховного Суду розглянула касаційну скаргу заступника прокурора Рівненської області на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 03.09.2018р. та ухвалу Господарського суду Волинської області від 05.07.2018р. у справі № 903/456/18 про скасування рішення селищної ради про затвердження оцінки вартості майна - колишньої частини МПК-12 та дозвіл на його продаж, визнання договору купівлі-продажу об'єкта нерухомого майна недійсним та повернення приміщення загальною площею 184,1 кв. м у комунальну власність.

За результатами розгляду цієї справи Велика Палата Верховного Суду прийняла постанову, в якій зазначила таке.

Пред'являючи позов, прокурор обґрунтував його порушенням при укладенні оспорюваного договору вимог Закону України від 06.03.1992р. № 2171 -XII «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)».

За загальним правилом, спори щодо приватизації комунального майна відносяться до юрисдикції господарських судів.

Разом з тим судова практика і раніше була зорієнтована на те, що господарський спір підвідомчий господарському суду, зокрема, за умови наявності у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом. Господарські суди вирішують усі спори між суб'єктами господарської діяльності, а також спори, пов'язані з приватизацією державного та комунального майна (крім спорів про приватизацію державного житлового фонду).

При визначенні юрисдикції цієї справи слід виходити з характеру спірних правовідносин, прав, свобод та інтересів, за захистом яких звернувся прокурор.

Прокурор наголошував, що оспорюваний договір купівлі-продажу нерухомого майна від 15.09.2017р. був укладений з порушенням вимог чинного

законодавства щодо приватизації комунального майна.

Відтак з урахуванням характеру спірних відносин справа підлягає розгляду в порядку господарського судочинства, а пред'явлення позову, у тому числі, до фізичної особи, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, не змінює правової природи юридичного спору та в цьому випадку не є підставою для вирішення його в порядку цивільного судочинства.

Вказане повністю узгоджується зі статтею 2 ГПК України, яка завданням господарського судочинства визначає справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов'язаних зі здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів не тільки юридичних осіб і держави, але й фізичних осіб.

 

З повним текстом постанови Великої Палати ВС у справі №903/456/18 від 12.03.2019 року можливо ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80854812.  

 

За повідомленням заступника голови суду Войціховського Віталія Антоновича