flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Волинської області зобов’язав фермерське господарство звільнити самовільно зайняті земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності

29 травня 2019, 17:28

Згідно ст. 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання.

Статтею 18 ГПК України визначено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України.

В провадженні Господарського суду Волинської області перебували справи за позовними заявами управління Держгеокадастру до фермерського господарства про звільнення самостійно зайнятих земельних ділянок.

За наслідками розгляду справ Господарським судом Волинської області були ухвалені рішення, які набрали законної сили, згідно котрих було зобов’язано Фермерське господарство звільнити самовільно зайняті земельні ділянки загальною площею 28,60 га та 32,58 га.

В аспекті розгляду даних справ, господарським судом було засвідчено на тому, що в силу ст. 124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Здійснюючи правосуддя, суд забезпечує захист гарантованих Конституцією України та законами України прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави.

Згідно з частиною першою статті 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Відповідно до статті 14 Конституції України та ст. 1 Земельного кодексу України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

За змістом ст. 2 Закону України "Про охорону земель", об'єктом особливої охорони держави є всі землі в межах території України.

Згідно з частинами 1, 2 статті 84 Земельного кодексу України у державній власності перебувають усі землі України, крім земель комунальної та приватної власності. Право державної власності на землю набувається і реалізується державою через органи виконавчої влади відповідно до повноважень, визначених цим Кодексом.

При цьому, судом було встановлено, що фермерське господарство всупереч положенням Земельного кодексу України використовує земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності площею 28,60 га та 32,58 га без укладених належним чином оформлених договорів оренди земельних ділянок, без будь-яких рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про передачу вказаних земельних ділянок у власність чи користування.