flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Волинської області було ухвалено рішення про визнання незаконним та скасування рішення Луцької міської ради

22 травня 2019, 12:10

Рішенням Господарського суду Волинської області від 18.02.2019р. у справі №903/797/18, залишеним без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 21.05.2019р., було задоволено позовні вимоги Заступника керівника Луцької місцевої прокуратури, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: Підприємство "Освіта", Волинська обласна рада до Луцької міської ради; визнано незаконним та скасовано рішення Луцької міської ради від 29.08.2018р. №46/1 "Про приватизацію нежитлового приміщення загальною площею 174,4 кв.м. на проспекті Волі, 8 шляхом продажу на аукціоні без умов".

За наслідками розгляду даної справи місцевим господарським судом було засвідчено на тому, що з огляду на те, що нежитлове приміщення загальною площею 174,4 кв.м., яке знаходиться за адресою: м. Луцьк, проспект Волі, 8, перебувало на час прийняття спірного рішення у користуванні Підприємства "Освіта" (основним видом діяльності якого є роздрібна торгівля книгами в спеціалізованих магазинах) на правах оренди згідно укладеного між Відділом управління майном міської комунальної власності Луцької міської ради та Підприємством "Освіта" договору оренди нежитлових приміщень №161 від 18.11.2015р. для розміщення книгарні, суд прийшов до висновку, що книгарня, на момент прийняття оскаржуваного рішення, на законних підставах займала приміщення комунальної власності м. Луцька по проспекту Волі, 8, а Луцька міська рада, приймаючи рішення від 29.08.2018р. №46/1 "Про приватизацію нежитлового приміщення загальною площею 174,4 кв.м. на пр. Волі,8 шляхом продажу на аукціоні без умов", діяла всупереч положенням Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна", Закону України "Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок", Постанови Верховної Ради України "Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси" від 15.04.2009р. № 1271-VI, оскільки його прийняття стало підставою для можливого подальшого відчуження комунального нерухомого майна, на яке, згідно Закону України "Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок" діяв мораторій щодо такого продажу.

Відтак, суд прийшов до висновку про те, що акт органу місцевого самоврядування-рішення Луцької міської ради від 29.08.2018р. №46/1 "Про приватизацію нежитлового приміщення загальною площею 174,4 кв.м. на проспекті Волі, 8 шляхом продажу на аукціоні без умов" не відповідає Конституції та Законам України, у зв’язку з чим наявні всі підстави для визнання такого акту незаконним в судовому порядку.