flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Право відмовити в задоволенні заяви про видачу дубліката наказу з мотивів її необґрунтованості та не зобов'язує стягувача наводити причини втрати наказу

14 травня 2019, 10:55

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду, переглядаючи рішення суду першої та апеляційної інстанцій, прийняті за наслідками розгляду заяви про видачу дублікату наказу засвідчив, що пунктом 19.4 розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу  України встановлено, що у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред'явлення виконавчого документа до виконання.

Господарський процесуальний кодекс України не надає права відмовити в задоволенні заяви про видачу дубліката наказу з мотивів її необґрунтованості та не зобов'язує стягувача наводити причини втрати наказу.

За встановлення факту невиконання судового рішення видача дубліката наказу не порушує прав боржника та не покладає на нього додаткових зобов'язань, оскільки дублікат наказу має повністю відтворювати втрачений наказ, у тому числі містити й дату його видачі. Натомість відсутність наказу у стягувача унеможливлює виконання рішення суду та порушує його права.

 

З повним текстом постанови Верховного Суду у справі №24/234 від 10.04.2018 року можливо ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73410699.  

 

За повідомленням заступника голови суду Войціховського Віталія Антоновича