flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спори про оскарження рішень держреєстраторів - до якого суду звертатись?

13 лютого 2019, 15:55

Розглядаючи спори про оскарження рішень держреєстраторів необхідно звертати увагу на предмет спору.

Якщо предметом спору є не стільки дії та рішення державного реєстратора як суб'єкта, наділеного владно-управлінськими функціями, скільки поновлення права власності позивача на нерухоме майно, а підставою позову є обґрунтування речового права на майно, то можна констатувати приватноправовий, а не публічно-правовий характер спірних правовідносин. Здійснення такого захисту судом залежить від вирішення питання про те, кому саме належить право користування спірним нерухомим майном та правомірності набуття такого права юридичною  особою, фізичною особою підприємцем чи просто фізичною особою.

Велика Палата Верховного Суду у постановах від 20.06.2018 р. у справі №820/4146/17, від 18.09.2018 р. у справі №823/235/16, від 29.08.2018 р. у справі №807/719/15 звертає увагу, на те, що оскарження рішення про державну реєстрацію, яке є наслідком реалізації сторонами у справі прав на спірне нерухоме майно, підлягає розгляду за правилами господарського чи цивільного судочинства, в той час, коли, будь-які реєстраційні дії підлягають оскарженню в порядку загального господарського судочинства.

В тому випадку, коли позовні вимоги виникли виключно в результаті виконання державним реєстратором своїх владно-публічних та управлінських функцій, порушення вимог Закону про державну реєстрацію, то з відповідним позовом слід звертатися до адміністративної юрисдикції.

За повідомленням голови суду Шума Миколи Сергійовича.