flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо юрисдикції спору про стягнення безпідставно збережених коштів у вигляді несплаченої орендної плати за користування земельною ділянкою

28 грудня 2018, 12:30

Спір між міською радою та фізичною особою – підприємцем про стягнення безпідставно збережених коштів у вигляді несплаченої орендної плати за користування земельною ділянкою без укладення договору оренди або наявності правовстановлюючих  документів не належить до господарської юрисдикції, якщо відповідач не використовує цю земельну ділянку в господарській діяльності


            17 жовтня 2018 року Велика Палата Верховного Суду розглянула в порядку спрощеного письмового провадження без повідомлення учасників касаційну скаргу Харківської міської ради на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 14 грудня 2017 року у справі № 922/2972/17 за позовом  міськради до фізичної особи – підприємця І. про стягнення.

             За результатами розгляду Велика Палата прийняла постанову, в якій зазначила таке. Скасовуючи рішення суду першої інстанції та припиняючи провадження у справі, апеляційний господарський суд установив, що право власності на нежитлові будівлі, які розташовані на спірних земельних ділянках, відповідач набула як фізична особа, вона сплачує земельний податок з фізичних осіб відповідно до податкових повідомлень-рішень, а обставини використання цих ділянок 10 Дайджест судової

            Рішення, внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень з 29.10.2018 по 02.11.2018 відповідачем у господарській діяльності не доведені; суд дійшов висновку про те, що спірні правовідносини виникли між міськрадою та І. як фізичною особою, тому спір у цій справі не підвідомчий господарському суду.

            Згідно зі статтею 3 Господарського кодексу України під господарською діяльністю розуміється діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Господарська діяльність, що здійснюється з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва–підприємцями.
            Водночас наявність у фізичної особи статусу суб'єкта господарювання не означає, що усі правовідносини з її участю є господарськими. Так, неодмінними ознаками господарської діяльності є сфера суспільного виробництва з метою задоволення не власних потреб інтересу, наприклад, в одержанні прибутку та публічних інтересів суспільства в особі широкого кола споживачів.

            Для встановлення факту користування відповідачем земельною ділянкою з метою здійснення господарської діяльності суди мали встановити використання відповідачем земельних ділянок з метою реалізації господарської компетенції, здійснення прав та обов'язків у сфері суспільного виробництва.

            Докази використання відповідачем нежитлових будівель та земельних ділянок у господарській діяльності у матеріалах справи.

            Тому суд апеляційної інстанції дійшов правильного висновку, що спірні правовідносини з позивачем стосовно фактичного використання відповідачем земельної ділянки без оформлення належним чином такого використання не мають ознак господарських.

            За змістом приписів статей 123, 124 Земельного кодексу України, а також статей 120 і 125 ЗК України отримання у користування (оренду) земельної ділянки комунальної власності та вчинення дій,11 Рішення, внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень з 29.10.2018 по 02.11.2018 спрямованих на виготовлення документації із землеустрою, не залежать від наявності у фізичної особи статусу підприємця.

            Наявність у відповідача статусу підприємця не свідчить про те, що він виступає у такій якості, зокрема, у правовідносинах з користування земельною ділянкою без укладення договору оренди.

            Аналогічний правовий висновок викладений Великою Палатою Верховного Суду у постановах від 23 травня 2018 року у справ № 629/4628/16-ц, від 27 червня 2018 року у справі № 749/230/15-ц та від 3 жовтня 2018 року у справі № 904/1182/17.

            За таких обставин Велика Палата Верховного Суду погоджується з викладеним у постанові суду апеляційної інстанції висновком щодо закриття провадження у справі, оскільки цей спір не належить до господарської юрисдикції.

 

Детальніше з текстом постанови Верховного Суду від 17 жовтня 2018 року у справі № 922/2972/17 (провадження № 12-194гс18) можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/77611624.

За повідомленням заступника голови суду Войціховського Віталія Антоновича.