flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова позиція Верховного Суду щодо заміни сторони у виконавчому провадженні її правонаступником внаслідок втрати боржником статусу фізичної особи – підприємця

07 листопада 2018, 16:51

В постанові від 10.10.2018р. у справі №9/679/07-НР Верховний Суд засвідчив на тому, що з урахуванням приписів ч. ч. 1, 2 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України, ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", ч. 8 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", ст. ст. 51, 52, 598-609 Цивільного кодексу України, фізична особа - підприємець відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення, а, відтак, зобов'язання відповідача з виконання наказу господарського суду не припиняються внаслідок втрати ним статусу фізичної особи - підприємця, оскільки фізична особа не перестає існувати, на підставі чого суд дійшов висновку про наявність підстав для заміни сторони у виконавчому провадженні з фізичної особи-підприємця на фізичну особу.

При цьому вказано, що чинним законодавством не встановлені обмеження або заборона на заміну сторони у зобов'язанні на стадії виконання судового рішення в залежності від організаційно-правової форми або статусу особи - правонаступника.

Крім того, Верховним Судом зауважено, що  Велика Палата Верховного Суду у постанові від 06.06.2018р. у справі №910/16713/15 зазначила, що фізична особа, яка в установленому законом порядку набула статусу фізичної особи - підприємця, не втрачає і не змінює свого статусу фізичної особи, якого вона набула з моменту народження, а лише набуває до нього нової ознаки - підприємця. При цьому правовий статус "фізична особа - підприємець" сам по собі не впливає на будь-які правомочності особи, зумовлені її цивільною право- і дієздатністю як фізичної особи, та жодним чином не обмежує їх.

Відповідна правова позиція наведена Верховним Судом в постанові від  10 жовтня 2018 року у справі №9/679/07-НР-http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77074328.

За повідомленням заступника голови суду Войціховського Віталія Антоновича.