flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Факт, що фізична особа, права якої підлягають захисту, має статус фізичної особи-підприємця, не приводить до зміни підсудності в господарському суді

19 жовтня 2018, 09:56

Якщо кредитний договір є укладеним з боржником як з фізичною особою, то наявність на момент укладення зазначеного договору в особи правового статусу фізичної особи-підприємця не впливає на цивільний характер відносин за цим договором.

Кожна фізична особа має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом (ст. 42 Конституції України). Це право закріплене у ст. 50 Цивільного кодексу України, відповідно до якої право на здійснення не забороненої законом підприємницької діяльності має фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

Фізична особа, яка бажає реалізувати своє конституційне право на підприємницьку діяльність, після проходження відповідних реєстраційних та інших передбачених законодавством процедур за жодних умов не втрачає і не змінює свого статусу фізичної особи, якого вона набула з моменту народження, а лише набуває до нього нової ознаки – підприємця.

Під час розгляду справи звернуто увагу на те, що сторони кредитного договору не зазначали про його господарський характер, відповідно до якого він повинен укладатися з дотриманням вимог Господарського кодексу України щодо господарських договорів.

 За   договором, серед документів позичальника, наданих останнім для його укладання, відсутні копії свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності та виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців.

Матеріали справи не містять доказів використання відповідачем кредитних коштів, отриманих від кредитора на виконання  договору для здійснення підприємницької діяльності як фізичною особою-підприємцем.

Таким чином, оскільки предметом позову в цій справі є стягнення заборгованості за кредитним договором з позичальника-фізичної особи, такий приватноправовий спір за

суб'єктним складом сторін підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства.

 

Відповідна правова позиція наведена ВС КГС в постанові від  06.06.2018 року у справі №910/16713/15-http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77011983

 

За повідомленням заступника голови суду Войціховського Віталія Антоновича.