flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсудність справ у майнових спорах з вимогами до боржника

05 жовтня 2018, 11:31

Постановою по справі №372/3584/16-ц від 26 червня 2018 року Велика палата Верховного Суду скасувала рішення судів попередніх інстанцій із закриттям провадження у цивільній справі.

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що при наявності порушеної господарським судом справи про банкрутство відповідача цивільну справу за позовом до такого відповідача  відкрити неможливо, а у випадку відкриття вона підлягає закриттю.

Позивач, який є фізичною особою, та відповідач уклали договір пайової участі у фінансуванні будівництва житлового будинку. Однак, відповідач свої зобов'язання не виконав, не здав будинок в експлуатацію і не передав у власність інвестору визначені в договорі приміщення. Спір був розглянутий в порядку цивільного судочинства.

Суди попередніх інстанцій розглянувши спір по суті, керувалися тим, що позивач повністю виконав зобов'язання за договором інвестування, тому з моменту оплати повної вартості придбав майнові права на відповідний об'єкт нерухомості.

При розгляді справи з'ясувалося, що господарський суд відкрив провадження у справі про банкрутство відповідача.

Статтею. 10 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», визначено, що суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, вирішує всі майнові спори з вимогами до боржника, в тому числі спори про визнання недійсними будь-яких угод (договорів), укладених боржником; про сплату податків, зборів (обов'язкових платежів); стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, а також спори про визнання недійсними рішень державних органів, пов'язаних з майновими вимогами до боржника.

Підсудність справ у майнових спорах з вимогами до боржника лише господарському суду, який відкрив провадження у справі про банкрутство, має на меті як усунення правової невизначеності, так і захист прав та охоронюваних законом інтересів кредитора.

Таким чином, за наявності відкритої  провадженням господарським судом справи про банкрутство відповідача, провадження у цивільній справі не може бути відкрито, а відкрите провадження підлягає припиненню у зв’язку з тим, що справа не може бути розглянута в порядку цивільного судочинства.

Правова позиція викладена  в постанові ВП ВС  від від 26.06.2018 у справі №372/3584/16-ц можливо ознайомитись за посиланням: - http://reyestr.court.gov.ua/Review/74330018

За повідомленням заступника голови суду Войціховського Віталія Антоновича