flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НАБРАЛИ ЧИННОСТІ ЗМІНИ ЗАКОНУ ПРО СУДОУСТРІЙ

29 листопада 2017, 09:19

ЗМІНИ ПЕРЕДБАЧЕНО ЗАКОНОМ ПРО ПРОЦЕСУАЛЬНІ КОДЕКСИ

Сьогодні, 29 листопада, набрали чинності зміни, внесені до Закону України № 2147-VIII про процесуальні кодекси, які опубліковані в офіційному виданні «Голос України» від 28 листопада 2017 року № 221-222.

Згідно окремих положень нового законодавства допускається переведення судді до іншого суду того ж чи нижчого рівня без конкурсу у випадках реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду. Без конкурсу можуть переводити і працівників апарату суду - у випадках переведення держслужбовців відповідно до законодавства про державну службу.

Змінено формулювання однієї з підстав, за якою суддю можна притягнути до дисциплінарної відповідальності  в порядку дисциплінарного провадження:  «умисне або внаслідок грубої недбалості допущення суддею, який брав участь у прийнятті судового рішення, порушення прав людини і основних свобод чи інше грубе порушення закону, що призвело до істотних негативних наслідків».

Передбачено, що Рада суддів України є найвищим органом суддівського самоврядування і діє як виконавчий орган з'їзду суддів України (згідно з попередньою редакцією Рада вважалася найвищим органом самоврядування в період між з'їздами суддів України). Рада організовує виконання рішень з'їзду суддів України та контроль за їх виконанням, а також вирішує питання про скликання з'їзду.

ДСА продовжить забезпечувати ведення Єдиного реєстру судових рішень, але з її повноважень виключено ведення Реєстру електронних адрес органів державної влади, їх посадових і службових осіб; забезпечення функціонування системи відеоконференцзв'язку. У той же час, ДСА повинна буде затвердити загальний класифікатор спеціалізацій суддів та категорій справ і забезпечити функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка почне функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади України оголошення про створення та забезпечення функціонування системи.

 

Також сьогодні набрали чинності зміни до Закону України  «Про Вищу раду правосуддя».

на основі матеріалів ЛІГА: ЗАКОН