flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)

16 серпня 2016, 09:39

         30 вересня 2016 року набирає чинності Закон України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)", яким вносяться

такі зміни до Конституції України, крім частини шостої статті 124  Конституції України в редакції цього Закону, яка набирає чинності через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону,  зокрема:       

         - передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації, суд утворюється, реорганізовується і

ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України

Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя;

         - Верховний Суд є найвищим судом  в системі судоустрою України;

         - відповідно до Закону можуть діяти вищі спеціалізовані суди;

         - суддя призначається на посаду судді за конкурсом та обіймає посаду безстроково, призначення на посаду судді здійснюється Президентом  України за поданням Вищої ради правосуддя в порядку, встановленому законом; відтепер на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п'яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п'ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою. Призначення на посаду судді здійснюється Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя. Призначення на посаду судді здійснюється за конкурсом, крім випадків, визначених законом.

         Для суддів спеціалізованих судів відповідно до закону можуть бути встановлені інші вимоги щодо освіти та стажу професійної діяльності.

         В статті 126 Основного Закону України визначені підстави звільнення судді.

         Окрім цього, змінами регламентовано повноваження Вищої ради  правосуддя. Встановлено, що без згоди Вищої ради правосуддя суддю не може бути затримано або утримувано під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину. Суддю також не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку.

         Також у Прикінцевих положеннях Закону визначено, коли і як припиняються повноваження суддів, призначених за положеннями Конституції в попередній редакції. Так, повноваження суддів, призначених на посаду строком на п'ять років, припиняються із закінченням строку, на який їх було призначено. Такі судді можуть бути призначені на посаду судді в порядку, визначеному законом. Судді, які обрані суддями безстроково, продовжують здійснювати свої повноваження до звільнення або до припинення  їх повноважень з  підстав, визначених Конституцією  України.

Судді Конституційного Суду України, призначені до набрання чинності  Закону України "Про внесення змін д Конституції України щодо правосуддя", продовжують здійснювати свої повноваження до припинення   повноважень.

         Повноваження судді Конституційного Суду України, який на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя" досяг шістдесяти п'яти років, але рішення щодо звільнення такого судді з посади не ухвалено, припиняються.

         Щодо прокуратури, то після набрання чинності змін до Конституції вона продовжує виконувати  функцію досудового  розслідування  до початку

функціонування органів, яким законом будуть передані відповідні функції, а

також функцію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, – до набрання чинності закону про створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій.

         Стосовно представництва  у судах, то виключно прокурорами або

адвокатами представництво  здійснюється у Верховному Суд та судах касаційної інстанції з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції – з 1 січня 2018 року; в судах першої інстанції – з 1 січня 2019 року. Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

         Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо   правосуддя)", здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності, – до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню тощо.