flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Порядок нарахування та виплати дивідендів акціонерам" суддя Сур'як О.Г.

26 лютого 2016, 15:05

Кожне підприємство, як правило, створюється з метою отримання прибутку, який є одним із джерел формування фінансових ресурсів підприємства.

За результатами господарської діяльності підприємства, отриманий прибуток, після виконання підприємством всіх зобов’язань щодо виплати податків, зборів, заробітних плат та інших платежів, може бути спрямований на виплату дивідендів.

Порядок нарахування та виплати дивідендів акціонерам регулюється законом України "Про акціонерні товариства" від 17 вересня 2008 року № 514-VІ (із змінами та доповненнями) та статутом товариства, затвердженим рішенням загальних зборів акціонерів.

Відповідно до ч.1. ст. 30 закону України "Про акціонерні товариства" дивіденд - частина чистого прибутку акціонерного товариства, що виплачується акціонеру з розрахунку на одну належну йому акцію певного типу та/або класу. За акціями одного типу та класу нараховується однаковий розмір дивідендів.

Частиною 2 цієї статті передбачено, що виплата дивідендів за простими акціями здійснюється з чистого прибутку звітного року та/або нерозподіленого прибутку на підставі рішення загальних зборів акціонерного товариства у строк, що не перевищує шість місяців з дня прийняті загальними зборами рішення про виплату дивідендів.

Право на одержання дивідендів в АТ мають акціонери, які є власниками акцій (обліковуються в реєстрі акціонерів) на початок строку виплати дивідендів, який встановлюється загальними зборами акціонерів незалежно від періоду, протягом якого акціонери володіли акціями. У разі продажу акціонером належних йому акцій після складання переліку осіб, що мають право на отримання дивідендів, але раніше дати виплати, право на отримання дивідендів залишається в особи, зазначеної в такому переліку. Дивіденди за акціями виплачуються один раз на рік за результатами календарного року в повному обсязі (ст. 9 Закону України «Про цінні папери та фондову біржу»).

Порядок розподілу прибутку та покриття збитків визначається загальними зборами акціонерів товариства відповідно до статуту та чинного законодавства України.

Відповідно до п.12. ст. 33 закону України "Про акціонерні товариства" до виключної компетенції загальних зборів належить розподіл прибутку і збитків товариства з урахуванням вимог, передбачених законом.

Господарський суд вправі прийняти рішення про стягнення дивідендів лише за наявності рішення загальних зборів акціонерного товариства про спрямування прибутку на виплату дивідендів, виходячи з якого визначається розмір належних акціонеру дивідендів , строки та порядок їх виплати.

        В постанові пленуму Верховного суду Україні від 24.10.2008р. №13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" зазначено, що господарські суди вправі приймати рішення щодо виплати акціонеру (учаснику) частки прибутку (дивідендів) лише у разі невиплати господарським товариством дивідендів на підставі рішення загальних зборів або їх виплати в меншому розмірі, ніж передбачено відповідним рішенням .

         У разі, якщо загальні збори прийняли рішення не розподіляти прибуток товариства, господарський суд не може підміняти вищий орган управління товариства і втручатися у господарську діяльність товариства.

Прийняття господарським судом рішення стосовно спрямування прибутку (частини прибутку) товариства на виплату дивідендів виходить за межі компетенції господарського суду.

 

Суддя господарського суду

Волинської області                                                                    Сур’як О.Г.