flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Розгляд господарським судом справ за участю прокурорів" суддя Кравчук В.О.

02 липня 2015, 12:11

        Прокурорсько-представницькі правовідносини після звернення прокурора з позовом до суду набувають розвитку в наступній стадії господарського судочинства – стадії розгляду справи по суті. У цій стадії реалізується головна і відповідальна частина всієї роботи прокуратури зі здійснення конституційної функції представництва. Прокурор, реалізуючи визначені Конституцією України (п. 2 ст. 121), Законом України "Про прокуратуру" (п. 2 ст. 5) та ст. ст. 2 і 29 ГПК повноваження, провадить в суді процесуальні дії з метою захисту інтересів держави.

Процесуальне становище прокурора, який заявив позов в інтересах держави, у господарському процесі можна визначити так: 1) сторона в процесі, оскільки він пред’являє докази й прагне добитися визнання правильності своїх вимог; 2) захисник держави, оскільки має державну заінтересованість, захищаючи права та інтереси не свої, а інших осіб, і рішення суду за позовом прокурора поширюються не на самого прокурора, а на особу, в інтересах якої подано позов.
Діяльність прокурора в господарському судочинстві, крім звернення до суду з позовами та заявами, включає: 1) участь у розгляді судом будь-якої справи з ініціативи прокурора чи за ухвалою суду, якщо це необхідно для захисту інтересів держави; б) внесення апеляційних та касаційних подань і подань про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами.
Відповідно до ст. 29 ГПК прокурор бере участь у господарському процесі при розгляді справ, які порушені за його заявою, а також у випадках, коли це передбачено законом або визнано за необхідне господарським судом.. У ст. 2 ГПК зазначено, що господарський суд вирішує справу за позовними заявами прокурорів і заступників, які звертаються до господарського суду в інтересах держави.
Прокурори звертаються до господарських судів з позовами в інтересах підприємств, організацій і громадян-підприємців в особі органу, який здійснює функції держави у випадках, коли встановлено, що порушення законних прав цих суб’єктів поєднано із посяганням на державні Інтереси. Це може бути в разі порушення нормальної експлуатації об`єктів транспорту, енергетики, медичних закладів, перешкоджання діяльності підприємств оборонної промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інших. У разі прийняття господарським судом позовної заяви, поданої прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави в спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача.
Особливість процесуального становища прокурора, який у разі подання ним позову в інтересах держави не є позивачем, полягає в тому, що відмова прокурора від поданого ним позову, зменшення розміру позовних вимог, зміна підстави або предмета позову не позбавляють позивача права підтримувати позовні вимоги (ч. 4 ст. 29 ГПК).
Відповідно до статті 121 ГПК прокурор має право подати заяву про відстрочку або розстрочку виконання рішення, ухвали, постанови, зміну способу та порядку їх виконання, яке підлягає розгляду господарським судом на загальних підставах.
         Прокурор вправі оскаржити дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів відповідно до вимог статті 121-2 ГПК.
         Що ж до укладення мирової угоди у процесі виконання судового рішення, то відповідне право прокурору не надано.
        Якщо позивачем у справі є прокурор, то в разі задоволення позову стягнення здійснюється або інші дії вчиняються на користь зазначеного прокурором стягувача, а наказ про таке стягнення видається прокурору на підставі поданої ним суду відповідної письмової заяви або згідно з такою ж заявою прокурора надсилається стягувачу рекомендованим чи цінним листом за адресою, зазначеною в позовній заяві, або іншою адресою, вказаною прокурором.
Варто зауважити, що конкретні питання, пов'язані з організацією представництва прокурором у суді інтересів громадянина або держави, в тому числі порядком подання позовних та інших заяв, внесення апеляційних та касаційних скарг, повноважень прокурора щодо їх підписання, виконанням судових рішень тощо, регулюються також у відповідних наказах Генерального прокурора України, обов'язкових для всіх органів прокуратури. У разі необхідності господарські суди мають звертатися до таких наказів.
 
Суддя
господарського суду
 

Волинської області                                                                                   В.О. Кравчук