flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набув чинності Закон України № 3354-IX «Про правотворчу діяльність»

21 вересня 2023, 11:57

20 вересня набув чинності Закон України № 3354-IX «Про правотворчу діяльність».

Цей закон покликаний зробити законодавчі процеси зрозумілими та ефективними, врегулювати діяльність і відносини, пов’язані з плануванням, розробкою, прийняттям, застосуванням нормативно-правових актів і моніторингом їх виконання.

Ухваленим законом встановлюються та змістовно розкриваються такі основні принципи правотворчої діяльності як принцип системності та комплексності; принцип пропорційності; принцип ресурсної забезпеченості.

Окрім того, він вводить єдиний категорійно-понятійний апарат, тобто визначаються такі поняття як «норма», «закон», «кодекс», «нормативно-правовий акт».

Документ також визначає ієрархічну систему нормативно правових актів згідно з їх юридичною силою. Таким чином, усувається плутанина щодо вищої юридичної сили одного акта над іншим.

Закон визначає правові та організаційні засади правотворчої діяльності, принципи і порядок її здійснення, учасників правотворчої діяльності, правила техніки нормопроєктування, порядок здійснення обліку нормативно-правових актів, а також правила дії нормативно-правових актів, усунення прогалин, подолання колізій у нормативно-правових актах та здійснення контролю за реалізацією нормативно-правових актів.