flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про розгляд справ, які викликають суспільний інтерес

29 грудня 2014, 17:12


Постановою Вищого господарського суду України від 03.09.2014 р. залишено без змін постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 01.07.2014 р., якою залишено без змін ухвалу господарського суду Волинської області від 26.05.2014 р. в частині розгляду грошових вимог ТзОВ "Агроторг-К" та ТзОВ "Енергетичний Альянс" у справі № 903/713/13 про банкрутство публічного акціонерного товариства "Горохівський цукровий завод".
Вказаною ухвалою господарського суду Волинської області за результатами попереднього засідання затверджено реєстр вимог кредиторів боржника та, зокрема, відмовлено ТзОВ "Енергетичний Альянс" у визнанні грошових вимог до боржника в сумі 12 175 050,83 грн. та ТзОВ "Агроторг-К" у визнанні грошових вимог до боржника в сумі 142 005 600 грн.
Ухвала в частині відмови ТзОВ "Агроторг-К" та ТзОВ "Енергетичний Альянс" у визнанні грошових вимог мотивована тим, що спірні грошові вимоги не підтверджені відповідними первинними документами, а частина грошових вимог ТзОВ "Енергетичний Альянс" взагалі погашена боржником ще до порушення справи про банкрутство. Крім того, розглядаючи грошові вимоги ТзОВ "Агроторг-К", суд першої інстанції вказав на недійсність договору, на якому ґрунтуються вимоги, з підстав невідповідності нормам чинного законодавства, а саме ст. 34 Закону України "Про акціонерні товариства".
Розглядаючи грошові вимоги кредиторів ТзОВ "Енергетичний Альянс" та ТзОВ "Агроторг-К", господарський суд керувався наступним.
У силу ч. 1 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 N 4212-VI) конкурсні кредитори одночасно з заявою про грошові вимоги до боржника зобов'язані подати до господарського суду документи, що їх підтверджують.
Відтак, грошові вимоги кредитора до боржника повинні бути підтверджені відповідними доказами.
Слід зазначити, що у справі про банкрутство господарський суд не розглядає по суті спори стосовно заявлених до боржника грошових вимог, а лише встановлює наявність або відсутність відповідного грошового зобов'язання боржника шляхом дослідження первинних документів (договорів, накладних, актів тощо) та (або) рішення юрисдикційного органу, до компетенції якого віднесено вирішення відповідного спору.
Вищий господарський суд погодився з висновками місцевого та апеляційного судів про відмову у визнанні грошових вимог ТзОВ "Енергетичний Альянс" та ТзОВ "Агроторг-К", зазначивши, що такі висновки є правомірними та відповідають встановленим обставинам справи.