flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

комунікація Господарського суду Волинської області за перше півріччя 2023

17 липня 2023, 09:37

З метою забезпечення дотримання судами відкритості та прозорості діяльності, демократичних стандартів комунікації зі ЗМІ Господарський суд Волинської області здійснює усі необхідні кроки та дії для відновлення довіри суспільства до судової системи.

Організація роботи в напрямку забезпечення виконання вимог законодавства перебуває на постійному контролі керівництвом суду.

Доступ до інформації забезпечується шляхом систематичного та оперативного оприлюднення інформації, зокрема, на офіційному веб-сайті постійно розміщується інформація про діяльність суду, публікуються позиції Верховного Суду щодо судової практики у господарських спорах тощо. Так за 1 півріччя 2023 рік розміщено 65 інформаційних повідомлень у рубриці «Новини суду».

На постійній основі ведеться робота в соціальних мережах, моніторинг мережі Фейсбук та публікування на сторінці Господарського суду Волинської області інформації про діяльність суду та новин судової системи.

Протягом звітного періоду на розгляд суду надійшло 8 запитів на отримання публічної інформації.Всі запити надійшли електронною поштою: від юридичних осіб – 3; від ЗМІ - 1; від фізичних осіб - 4; За результатом розгляду запитів надавалась інформація щодокількості судових справ, що розглядались в судах загальної юрисдикції за позовом ПП «Верес», про перерахунки суддівської винагороди тощо.

В суді працює система електронного документообігу та телефон «гарячої лінії». Це дає можливість учасникам судового процесу своєчасно та оперативно отримувати інформацію про рух справи, а також результати провадження. Завдяки системі електронного документообігу суду всю необхідну інформацію можна отримати в електронному вигляді.

З метою закріплення теоретичних знань, підвищення загального рівня правової культури у нашому суді з 06 лютого по  24 лютого 2023 рокупройшли практику 9 студентів юридичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки.

15 березня суддя-спікер Господарського суду Волинської області Валентина ДЕМ'ЯК взяла участь у круглому столі на тему: «Конфлікти та спори: юридичний та психологічний аспекти, ефективні способи вирішення».

Захід відбувся на базі Луцького національного технічного університету, метою якого було обговорення питань щодо - впровадження медіації, як альтернативного способу вирішення конфліктів.

Також  15 березня в суді відбувся захід -День відкритих дверей. До суду завітали студенти юридичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки.

 Майбутні юристи ознайомитись з специфікою роботи суду, у доступній формі дізналися про особливості процесу в господарському судочинстві, про розгляд  справ спрощеного та наказного провадження, про судові засідання в режимі відеоконференції, а також про судові повістки та виклики за допомогою месенджера  Viber  та ознайомлення з матеріалами справи  через  «Портал  Дія».

Присутнім роз’яснено як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні наслідки порушення правил поведінки в суді.

За вказаний період судді та працівники апарату брали активну участь в навчаннях, круглих столах, семінарах, конференціях в онлайн-форматі за допомогою платформи Zoom.

Крім того, забезпечений доступ до участі в судових засіданнях представників ЗМІ (ТРК «Аверс»).

Для оперативного реагування, задля розміщення правдивої інформації про роботу суду в місцевих ЗМІ, проводиться їх постійний моніторинг та ведеться відбір матеріалів що стосується суду.