flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для зупинення розгляду справи, до постановлення рішення в іншій справі, не достатньо лише взаємопов`язаності справ. Якщо суд має достатньо доказів та правових підстав для розгляду та вирішення спору по суті, справа не зупиняється.

22 червня 2023, 09:13

Суть спору: Банк подав позов про застосування наслідків недійсності правочину, скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, пояснюючи тим, що договір купівлі-продажу нежитлових приміщень є нікчемним, оскільки мало місце умисного заниження балансової вартості об'єкта. Судами першої і апеляційної інстанції позов задоволено. Касаційний суд ці рішення залишив без змін. Але за апеляційною скаргою іншої особи, строк для апеляційного оскарження поновлено.

Згодом, позивач подав заяву про зупинення розгляду справи через те що іншим судом розглядається пов’язане питання щодо визнання недійсним того ж договору. Пояснював, що у випадку задоволення позову судом у цій справі - будуть встановлені обставини, що вказують на відсутність прав апелянта на спірне нерухоме майно в межах цієї справи, наслідком чого буде закриття апеляційного провадження. Апеляційний господарський суд заяву задовольнив і зупинив провадження на підставі п. 5 ч.1 ст. 227 ГПК України.

Водночас, ВС КГС не погодився із висновком апеляційного суду, і спірну ухвалу про зупинення розгляду справи - скасував. Свої аргументи пояснив наступним.

Порядок та умови зупинення провадження у справі врегульовано положеннями ст.227,228 ГПК України, в яких наведено вичерпний перелік підстав, за яких суд зобов`язаний та має право зупинити провадження у справі.

Згідно із п. 5 ч. 1ст. 227 ГПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадках об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Відповідно до імперативних приписів ч.3 ст.195 ГПК України провадження у справі на стадії її розгляду по суті зупиняється тільки з підстав, встановлених п. 1 - 3 ч. 1 ст. 227 та п. 1 ч.1 ст.228 цього Кодексу.

Отже, об`єктивна неможливість розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства не входить до вичерпного переліку підстав для зупинення провадження у справі на стадії її розгляду по суті.

Сама по собі взаємопов`язаність справ ще не свідчить про неможливість розгляду цієї справи до прийняття рішення у іншій справі, оскільки незалежно від результату розгляду іншої справи господарський суд у цій справі має достатньо доказів та правових підстав для розгляду та вирішення спору по суті (про це заявляв і сам апеляційний суд, коли до цього ще відмовляв у зупиненні провадження).

Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінку сторін, предмет спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням частини 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (рішення Європейського суду з прав людини від 27.06.2000 у справі "Фридлендер проти Франції", рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі "Смірнова проти України").

Водночас згідно з ч.1,2 ст. 270 ГПК України у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі. Розгляд справ у суді апеляційної інстанції починається з відкриття першого судового засідання.

Таким чином, виходячи з системного аналізу змісту положень ч.3 ст.195, ч.1 та 2 ст.270 ГПК України зупинення провадження у справі на підставі п. 5 ч.1ст.227 ГПК України допускається лише до початку розгляду (перегляду) апеляційним судом справи по суті. Близька за змістом позиція викладена у постанові Верховного Суду від 01.02.2022 у справі №902/368/16.

Отже у цій справі, як вбачається з матеріалів справи, ухвалою апеляційного господарського суду від 25.03.2021 проведення підготовчих дій закінчено. Розгляд неодноразово відкладався. Водночас в ухвалі від 12.05.2021 зазначено, що у судовому засіданні суд заслухав міркування представників апелянта, позивача та відповідача щодо правового статусу особи, яка подала апеляційну скаргу і з метою повного та всебічного дослідження усіх обставин, що мають значення для вирішення справи, судова колегія вирішила розгляд справи відкласти. Наведене свідчить, що розгляд (перегляд) апеляційним судом справи по суті вже було розпочато.

Оскільки, заява позивача про зупинення провадження у справі була подана до апеляційного суду лише 16.01.2023, тобто вже на стадії апеляційного перегляду справи по суті - з урахуванням приписів ч.3 ст.195, ч.1,2 ст.270 ГПК України, свідчить про відсутність передбачених чинним процесуальним законом підстав для зупинення апеляційного провадження на підставі п. 5 ч.1ст.227 ГПК України.

 Детальніше ознайомитись зі справою можна в ЄДРСР (КГС ВС справа №914/2150/18 від 13.04.2023)