flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про проведення в господарському суді Волинської області "круглого столу"

11 грудня 2014, 16:08

 

10 грудня 2014 року в господарському суді Волинської області відбувся "круглий стіл" на тему: "Актуальні питання застосування Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" при вирішенні господарських спорів зазначеної категорії."

Засідання "круглого столу" відбулось під керівництвом голови господарського суду Волинської області Шума М.С., за участю заступника голови господарського суду Волинської області, голови колегії суддів з розгляду справ про банкрутство Войціховського В.А., члена колегії з розгляду справ про банкрутство судді Слободян П.Р.

Також, участь у засіданні "круглого столу" взяли: завідувач сектором з питань банкрутства ГУЮ у Волинській області Зарічанська А.С., начальник відділу представництва інтересів громадян і держави в судах прокуратури Волинської області Ревуха І.В., начальник відділу погашення заборгованостей ГУ ДФС у Волинській області Ношкалюк І.В., начальник управління правової роботи ГУ ДФС у Волинській області Стельмащук Ю.Г., начальник юридичного відділу Луцької об’єднаної податкової інспекції ГУ ДФС у Волинській області Колб С.О, арбітражні керуючі: Василюк І.М., Григор'єв В.В., Матвіїв В.М., Пасічник О.О., Рудецька О.Я., Темчишин В.П., представники кредитних установ: ПАТ "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК" – Пилипчук І.Ю., АТ "Укрексімбанк" – Татушко Р.В., Гарбар Ю.Р.

Крім того, на засідання "круглого столу" були запрошені представники ЗМІ. 

Розпочинаючи засідання "круглого столу", голова господарського суду Волинської області Шум Микола Сергійович зазначив, що проблемні питання, винесені на обговорення "круглого столу", є актуальними в умовах здійснення господарського судочинства в сфері банкрутства та запропонував присутнім взяти активну участь в їх обговоренні з метою  подальшого вирішення.

Войціховський Віталій Антонович повідомив, що згідно статистичних даних за період з 01 січня 2014 року по 30 листопада 2014 року до господарського суду Волинської області надійшло 47 заяв про порушення судом провадження у справі про визнання банкрутами суб'єктів господарської діяльності різних форм власності, з яких 10 повернуто без розгляду, відмовлено в порушенні провадження за 2 заявами та порушено провадження по 35 заявах про визнання банкрутами суб’єктів підприємницької діяльності.

Всього протягом зазначеного періоду вирішено 45 справ про банкрутство, з них 15 завершено за новою редакцією Закону України "Про відновлення платоспроможності боржників або визнання його банкрутом", 5 заяв про порушення справ про банкрутство залишено без розгляду.

За 11 місяців 2014 року розглянуто 160 заяв кредиторів з майновими вимогами до боржника, загальна сума майнових вимог, заявлена кредиторами, складала 4 808 211 909,00 грн., з яких судом було визнано 4 792 118 001,00 грн. майнових вимог кредиторів.

Заслухавши зазначене, учасники засідання "круглого столу" взяли участь в обговоренні актуальних проблем, які виникають в процесі здійснення провадження у справах про банкрутство, а саме: строків розгляду справ про банкрутство згідно норм нової редакції Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", випадків їх затягування учасниками процесу; проблемних аспектів звернення ГУ ДФС у Волинській області із заявою про порушення справи про банкрутство суб’єкта господарювання до господарського суду Волинської області; питань співпраці господарського суду та сектору з питань банкрутства у сфері перевірок арбітражних керуючих та їх кваліфікації та інше.

Підсумовуючи результати проведення "круглого столу", учасники наголосили на подальшій необхідності запобігання діям або бездіяльності, що призводять до затягування строків розгляду судом справ про банкрутство. Також наголошено на необхідності проведення подібних заходів і в подальшому, оскільки такі зустрічі сприяють підвищенню якості судочинства в області і в державі вцілому, сприяють формуванню у суспільстві довіри до судових органів.

В цей же день у господарському суді Волинської області відбувся день "відкритих дверей", участь у якому взяли фахівці права, в т.ч. студенти місцевих вузів.