flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про розгляд справ, які викликають суспільний інтерес

25 листопада 2014, 09:42
Із прийняттям Вищим господарським судом України постанови від 13.08.2014 року набрало законної сили рішення господарського суду Волинської області від 01.07.2013 року у справі № 903/589/13, яким позов прокурора міста Луцька в інтересах держави та територіальної громади міста Луцька в особі Луцької міської ради, яка є власником державного комунального підприємства "Луцьктепло" до фізичної особи - підприємця Романів Алли Степанівни про стягнення 18 372, 83 грн. задоволено.
Рішення мотивоване тим, що ДКП "Луцьктепло" надавав ФОП Романів А.С. послуги відповідно умов договору, тому згідно ст.275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.
Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 12.05.2014 року рішення господарського суду Волинської області скасоване, прийняте нове, яким у задоволені позову відмовлено.
Постанова мотивована тим, що відповідач відключився від системи централізованого опалення, тому він звільнений від оплати за надані послуги.
Вищий господарський суд України, скасовуючи постанову апеляційної інстанції та залишаючи без змін рішення господарського суду Волинської області, зазначив, зокрема, наступне:
Господарським судом встановлено, що відповідачем відключення нагрівальних приладів від внутрішньої системи опалення проведене без дотримання Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання. Доказів відключення від внутрішньої системи опалення у встановленому чинним законодавством порядку відповідачем не надано (дозволу комісії, акту про відключення та ін.).
Чинним законодавством встановлено чіткий порядок користування тепловою енергією та порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення, які забезпечують належне функціонування відносин між суб'єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг, та споживачами таких послуг, та які, як встановлено господарським судом, були порушені й не усунуті власником нежитлового приміщення ФОП Романів А.С.
Враховуючи зазначене суд касаційної інстанції погодився з висновком господарського суду першої інстанції щодо наявності правових підстав для задоволення позову.