flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл на тему: "Особливості здійснення правосуддя в умовах воєнного стану"

07 грудня 2022, 14:07

06 грудня 2022 року в приміщенні Господарського суду Волинської області відбувся круглий стіл на тему: «Особливості здійснення правосуддя в умовах воєнного стану» за участю Голови Господарського суду Волинської області Миколи Шума, судді-спікера Валентини Дем'як, керівника апарату та його заступника, помічників суддів, а також  були присутні керівник Волинської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Василь Слободзян та його заступник - Руслан Ящук.

Умови воєнного стану, у яких вже дев’ять місяців живуть українці, значною мірою впливають на всі правовідносини та інституції в країні.

У період воєнного стану, відповідно до статті 10 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, повноваження судів не можуть бути припинені, а частина друга статті 26 зазначеного Закону передбачає, що скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. Але, разом з тим, судова гілка влади також зазнала впливу війни та її наслідків, що внесло свої корективи в процеси здійснення судочинства.

У фокусі обговорення учасників були такі ключові теми:

  • З урахуванням яких нюансів здійснюється правосуддя в  період воєнного часу;
  • Воєнний стан - чи це поважна причина пропуску строків?!;
  • Дистанційна участь в судовому засіданні;
  • Щодо поновлення процесуальних строків;
  • Законодавчі приписи з приводу здійснення правосуддя в умовах воєнного стану тощо.

Учасники дискусії наголосили на важливості та необхідності здійснення правосуддя судами в умовах воєнного стану, адже саме на суди покладено конституційну функцію захисту прав громадян, яке не може підлягати обмеженню навіть під час воєнного часу.