flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Асоціація правників України виступає проти ліквідації господарських судів

21 жовтня 2014, 10:33
Асоціація правників України вважає, що господарські суди -
важлива частина судової системи.
 
У зв'язку з активним обговоренням можливої ліквідації системи господарських судів, Асоціація правників України, що об'єднує понад 4000 представників юридичної професії, висловила публічну позицію щодо цієї ініціативи.
Вже довгий час Асоціація підтримує ідею про проведення грунтовної та комплексної судової реформи і надає численні пропозиції щодо її втілення. З цього питання, в межах АПУ було затверджено Концепцію реформування судової системи.
У той же час, однією з найбільш обговорюваних зараз ідей, є пропозиція Міністерства юстиції України щодо ліквідації господарських судів. АПУ зазначила, що відповідні ініціативи Мін'юсту не проходили широкого громадського обговорення, а тексту законопроекту немає в загальному доступі. Про окремі ідеях Асоціації, як професійному співтовариству, вдалося дізнатися тільки з повідомлень ЗМІ. Висловлюючи свою повагу до ініціаторів, АПУ відзначає недоцільність такого кроку.
«Господарські суди є обов'язковою ланкою судової системи, яке забезпечує якісне та швидке розгляд суттєвої частини судових справ. Специфіка спорів, підвідомчих цим органам судової влади вимагає спеціальних знань у величезній кількості матеріально-правових та процесуальних особливостей, якими в повній мірі не володіють судді інших юрисдикцій. Крім того, перевагою господарського судочинства є чітке дотримання термінів розгляду справ та високий рівень підготовки судових рішень », - йдеться в публічній заяві Асоціації.
З цього приводу 14 жовтня Радою Комітету Асоціації правників України з процесуального права також була прийнята відповідна Резолюція, яка детально обгрунтовує необхідність існування господарських судів.
Враховуючи вищесказане, Асоціація правників України вважає, що ліквідація господарських судів в Україні не вирішить стратегічних питань проведення судової реформи. Цей крок може призвести лише до погіршення якості судового захисту прав і свобод громадян, що є неприпустимим в демократичній, правовій державі.