flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома суб’єктів господарювання щодо сплати судового збору

28 липня 2014, 11:27

До відома суб’єктів господарювання  щодо сплати судового збору при поданні позовної заяви повідомляємо наступне.

Відповідно до статті 54 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до господарського суду у письмовій формі і підписується повноважною особою позивача або його представником, прокурором, громадянином – суб’єктом підприємницької діяльності або його представником.

Пунктом 3 ст. 57 ГПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі. У разі неподання доказів сплати судового збору позовна заява повертається без розгляду відповідно до 63 ГПК України.

 Законом України "Про судовий збір" від 8 липня 2011 року №3674-VІ (з наступними змінами) передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Пунктом 2 ст. 4 зазначеного Закону встановлено наступні ставки сплати судового збору за подання до господарського суду:

1) позовної заяви майнового характеру - 2 % ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат;

2) позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір мінімальної заробітної плати;

3) заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову - 1,5 розміру мінімальної заробітної плати;

5) заяви про порушення справи про банкрутство - 5 розмірів мінімальної заробітної плати.

Згідно приписів ч. 1 ст. 8  ЗУ  "Про державний бюджет на 2014 рік" від 16 січня 2014 року №719-VII  році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі для працездатних осіб становить 1 218 гривень.

Таким чином, при поданні позовної заяви до господарського суду суб’єкти господарювання сплачують судовий збір в залежності від характеру позовної заяви, а також мінімального прожиткового мінімуму для громадян, який у 2014 році становить 1 218 грн.

          

 

 

Керівник апарату господарського суду

Волинської області                                                                                    Коритнюк О.О.