flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про правові наслідки порушення юридичними і фізичними особами своїх грошових зобов'язань

22 липня 2014, 14:04

До відома суб’єктів господарювання повідомляємо таке.       

   Правові наслідки порушення юридичними і фізичними особами своїх грошових зобов'язань передбачені, зокрема, Цивільним кодексом України. 

     Частиною другою статті 9 Цивільного кодексу України встановлено, що законом можуть бути передбачені особливості регулювання майнових відносин у сфері господарювання. Відповідні особливості щодо наслідків порушення грошових зобов'язань у зазначеній сфері визначено статтями 229-232, 234, 343 Господарського кодексу України та нормами Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань".

      За приписами статті 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" та частини другої статті 343 Господарського кодексу України розмір пені за прострочку платежу не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня. Якщо в укладеному сторонами договорі зазначено вищий розмір пені, ніж передбачений у цій нормі, застосуванню підлягає пеня в розмірі згаданої подвійної облікової ставки.

       З огляду на зазначене, слід зауважити, що на офіційному сайті Національного банку України за веб-адресою www.bank.gov.ua. розміщено інформаційне повідомлення про прийняття Правлінням Національного банку України постанови від 15 липня 2014 року № 417 “Про регулювання грошово-кредитного ринку”, якою, зокрема, передбачено встановити з 17 липня 2014 року облікову ставку в розмірі 12,5%.