flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розмір орендної плати земельної ділянки є зміненим з моменту набрання законної сили судовим рішенням, а не зміни розміру нормативної грошової оцінки

24 червня 2021, 17:50

Сторони уклали договір оренди землі, відповідно до умов якого передано у користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення.

У зв’язку зі зміною розміру нормативної грошової оцінки цієї земельної ділянки, змінився і розмір орендної плати, а тому орендодавцем (позивачем) було направлено на адресу орендаря (відповідача) лист з пропозицією підписати додаткову угоду до договору оренди землі.

Оскільки відповідач не підписав указану додаткову угоду, зміни до договору оренди землі за згодою сторін внесені не були, тому позивач звернувся із позовом до суду за захистом свого порушеного права.

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку: Згідно  ч. 1, 2 ст. 651 ЦК України  зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Зміна договору оренди землі допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

У даному випадку ВП ВС зазначила, якщо права та обов’язки сторін змінюються внаслідок внесення змін до договору судовим рішенням, то відповідне зобов’язання змінюється з моменту набрання таким рішенням законної  сили.( ч. 3 ст. 653 ЦК України)

Детальніше ознайомитися з постановою Великої палати  Верховного Суду  від 16.02.2021  у справі № 921/530/18 можна ознайомитись  за   посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/review/95849041