flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи покривають суди витрати на своє утримання за рахунок надходжень судового збору?

18 червня 2014, 08:50

 Чи покривають суди витрати на своє утримання за рахунок  надходжень судового збору?

 Нещодавно Верховна Рада України заслухала звіт Уряду про виконання державного бюджету на 2013 рік. Відповідно до даних звіту принаймні за одним показником закон про держбюджет-2013 був перевиконаний. Мова йде про надходження від сплати судового збору, які торік становили 946,3 млн. грн. при планових 945,0 млн. грн.

Аналіз, який зробили у Державній судовій адміністрації України та направили до Ради суддів України, засвідчив, що найбільшу частку цих коштів забезпечили надходження на рахунки для зарахування судового збору від господарських та загальних місцевих судів. При цьому на місцеві господарські суди припадає 422,6 млн. грн. збору, а на місцеві загальні — 378,4 млн. грн.

 

Взагалі торік надходження від сплати судового збору порівняно з 2012 роком збільшилися на 65,7 млн. грн.

Видатки судів України, закладені у спеціальному фонді державного бюджету, торік були повністю забезпечені за рахунок надходжень від сплати судового збору. При цьому найбільший внесок у наповнення спецфонду, (понад 490 млн. грн.) зробили господарські суди.

Зокрема, у 2013 році надходження судового збору, сплаченого за розгляд спорів судами Волинської області, склало 13 млн. грн. При цьому, на фінансування волинських судів протягом зазначеного періоду затрачено 13,2 млн. грн. Таким чином, рівень забезпечення фінансування судів Волині надходженнями від судового збору становив 98,5%. 

 

За матеріалами газети "Закон і Бізнес"

      Примітка. За розгляд справ господарським судом Волинської області учасниками судового процесу у 2013 році фактично сплачено до державного бюджету понад 5 млн. 264 тис. грн. судового збору. Водночас, за цей період зі спеціального фонду господарським судом Волинської області використано 796,6 тис. грн., в т.ч. з них 242,7 тис. грн. на оплату комунальних послуг.