flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рекомендації ВРП та консультативної місії Європейського Союзу

07 квітня 2021, 11:59

ВРП та консультативна місія Європейського Союзу надали 33 рекомендації,  більшість яких є загальновідомі (наприклад, перебування в приміщенні не більше однієї особи на 10 м2 площі, дотримання дистанції між відвідувачами у 2 м, температурний скринінг на вході, маски, рукавички, антисептики).

Звісно, серед рекомендацій є і специфічні, зокрема, судам належить безперервно здійснювати судочинство, але лише у невідкладних справах. Ця «невідкладність» може визначатися, як процесуальними кодексами, так і на розсуд судді — з огляду на поточну епідеміологічну ситуацію в регіоні. Крім того, суддя має інформувати учасників процесу про можливість перенести розгляд, але відкладати тільки, якщо неможливо провести засідання дистанційно (наприклад, якщо в одну залу всіх присутніх у процесі не вмістити, то засідання слід проводити у режимі відеоконференції з іншим приміщенням у суді).

Було рекомендовано зменшити кількість засідань, що призначаються протягом робочого дня і водночас «шукати можливість» заміни слухань у приміщенні на електронний або письмовий формат розгляду справ, а також прискорити роботу над створенням ЄСІТС або хоча б електронного суду.

Джерело інформації: https://zib.com.ua/ua/147266-vrp_radit_sudam_menshe_pracyuvati_nazhivo.html