flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд м. Києва є єдиним судом, до виключної підсудності якого віднесено справи, відповідачем в яких є, зокрема, центральний орган виконавчої влади.

16 лютого 2021, 12:31

Такий висновок зробив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у постанові від 12.01.2021, розглянувши справу № 918/572/19.

Верховний Суд, розглянувши справу зазначив, що приписи статті 30 ГПК України встановлюють правила виключної підсудності господарських спорів. Тобто, встановлюють правила, щодо визначення підсудності певних категорій справ, розгляд яких можливий тільки в певному суді та до яких не можуть бути застосовані правила загальної або альтернативної підсудності.

Відповідно до частини 3 статті 30 ГПК України спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Згідно з частиною 5 статті 30 ГПК України спори, у яких відповідачем є Кабінет Міністрів України, міністерство чи інший центральний орган виконавчої влади, Національний банк України, Рахункова палата, Верховна Рада Автономної Республіки Крим або Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради або обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, а також справи, матеріали яких містять державну таємницю, розглядаються місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ.

Отже, Верховний Суд звернув увагу на те, якщо відповідачем у справі є орган, зазначений у частині 5 статті 30 ГПК України, то розгляд такої справи у будь-якому разі відноситься до компетенції виключно Господарського суду міста Києва,тому інші суди не мають повноважень,щоб здійснювати розгляд відповідної справи.

Для ознайомлення з текстом постанови Верховного Суду у складі суддів Касаційного господарського суду від 12.01.2021 року в справі № 918/572/19 перейдіть за посиланням .