flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальне у процедурі банкрутства

10 травня 2014, 11:07
Актуальне у процедурі банкрутства
 
Частиною 9 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство зазначається, зокрема, про призначення розпорядника майна, встановлення розміру оплати його послуг та джерела її сплати.
Кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.
Ухвалою про прийняття заяви про порушення справи про банкрутство господарський суд зобов’язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого подати заяву про участь у відповідній справі у встановлений цією ухвалою строк.
Зазначена ухвала, крім надсилання в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, надсилається також визначеному автоматизованою системою арбітражному керуючому в електронній формі на адресу його електронної пошти в домені mail.gov.ua, яка зазначена в повідомленні арбітражного керуючого.
Арбітражний керуючий, визначений автоматизованою системою, впродовж трьох днів з дня отримання ухвали про прийняття заяви про порушення справи про банкрутство, зобов’язаний надати господарському суду заяву про його участь у справі з повідомленням про те, що він не належить до жодної з категорії осіб, зазначених у частині другій статті 114 Закону, на паперовому носії та/або в електронній формі на адресу електронної пошти, з якої він отримав відповідну ухвалу.
Заява арбітражного керуючого про його участь у справі реєструється в автоматизованій системі та надається судді, за електронним запитом якого здійснювалося автоматизований відбір арбітражного керуючого.
Слід зазначити, що із встановленням оновленої версії автоматизованої системи "Діловодство спеціалізованого суду" 1.17., було реалізовано новий тип документу "Інформаційна довідка про призначення арбітражного керуючого без участі автоматизованої системи".
Цей документ додається у справу у випадку необхідності призначення арбітражного керуючого без участі автоматизованої системи, тобто у відповідності до п. 4.14 Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство у разі якщо від арбітражного керуючого, визначеного автоматизованою системою, надійшла заява про відмову від участі у справі або не надійшла заява про участь у такій справі у встановлений господарським судом строк, господарський суд призначає арбітражного керуючого без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Реєстру, з урахуванням рівня кваліфікації та спеціалізації арбітражного керуючого.
Поруч з цим додано дію "Звіт "Інформаційна довідка про призначення арбітражного керуючого", яка надає право на побудову звіту "Інформаційна довідка про призначення у звітному періоді кандидатури арбітражного керуючого у справах про банкрутство".
Таким чином, у випадку неподання арбітражним керуючим заяви про відмову від участі у справі або ненадходження заяви про участь у такій справі у встановлений господарським судом строк, суд зобов’язаний сформувати "Інформаційну довідку про призначення арбітражного керуючого без участі автоматизованої системи" для подальшого формування звіту "Інформаційна довідка про призначення арбітражного керуючого" та направлення його до Вищого господарського суду України.
 
 
Голова судової колегії
з розгляду справ по банкрутство
суддя                                                                                       В.А. Войціховський