flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

21 жовтня 2019 року введено у дію Кодекс з процедур банкрутства

21 жовтня 2019, 14:43

21 жовтня 2019 року введено у дію Кодекс з процедур банкрутства.

Документом, зокрема, запроваджується інститут банкрутства фізичних осіб, визначаються умови і порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом і застосування ліквідаційної процедури з метою повного або часткового задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Кодекс викладено у чотирьох книгах:

Книга 1. Загальна частина.

Книга 2. Арбітражний керуючий.

Книга 3. Банкрутство юридичних осіб.

Книга 4. Відновлення платоспроможності фізичної особи.

Головне нововведення - процедура банкрутства та відновлення платоспроможності фізичної особи. При цьому ініціювати процедуру банкрутства зможе тільки боржник. Крім того, до складу ліквідаційної маси не включатиметься єдине житло боржника (квартира загальною площею не більше 60 квадратних метрів або житловий будинок загальною площею не більше 120 квадратних метрів), а також грошові кошти, що знаходяться на рахунках боржника в пенсійних фондах і фондах соціального страхування.

З моменту введення у дію Кодексу втратив чинність Закон "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

З дня введення у дію Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до його положень, незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на момент введення у дію Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у цих справах здійснюється відповідно до Кодексу.