flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ГО «Вектор прав людини» в рамках проекту «Суд людською мовою»

05 квітня 2018, 12:28

ГО «Вектор прав людини» в рамках проекту «Суд людською мовою» активно розвиває механізми трансляції судових засідань технічними засобами судів та судове коментування, зокрема завдяки інформаційній та освітній діяльності з громадами, адвокатами, працівниками судів та судових органів.

Учасники відео розповідають про важливість даних механізмів: суддя Сергій Дячук, прокурор Олексій Донський, адвокат Маркіян Галабала, судовий коментатор Ксенія Проконова, керівниця ГО «Вектор прав людини», проекту «Суд людською мовою» Валерія Рибак.

Завдяки плідній співпраці громадських організацій, адвокатів та органів судової влади та суддівського самоврядування трансляції стали можливими з зали засідань до сусідніх приміщень суду, інших судів, а згодом до мережі Інтернет. У липні 2015 року відбулись перші трансляції засідань онлайн у Святошинському районному суді м. Києва у справі № 759/3498/15-к про «Вбивства людей 20.02.2014 під час Євромайдану».

Станом на березень 2018 року такі трансляції вже відбуваються у 100 справах у 43 судах у 15 областях України і їхня кількість постійно зростає. Для розуміння процесуальних аспектів здійснення судочинства, тобто що відбувається у судовому процесі, створено проект «Суд людською мовою». Судові коментатори – кваліфіковані адвокати, юристи та експерти у сфері правосуддя, які проходять спеціальне навчання та коментують судові справи, що транслюються судами.

Познайомитись з судовими коментаторами можна на  сайті ГО «Вектор прав людини»: http://hrvector.org/sudovi-komentatori/

Для розвитку судових трансляцій технічними засобами судів та подальших дій для захисту права на справедливий суд 29 листопада 2016 року підписанню Меморандуму про співпрацю з Радою суддів України та ГО «Вектор прав людини» (з документом можна ознайомитись за посиланням: http://rsu.gov.ua/uploads/news/memo-6... ).

Якщо Вам цікаво дізнатись більше про судові трансляції технічними засобами судів та їх коментування, слідкуйте за сторінками у соцмережах: https://www.facebook.com/trialinsimpl... ; https://www.facebook.com/hrvector.org/ , на сайті, звертайтесь, а також в інфографіці «Трансляції та коментування відкритих судових засідань в Україні»: https://adobe.ly/2zyTG9w