flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентували і запустили пошукову Базу правових позицій Верховного Суду

23 липня 2021, 10:43

Запустили пошукову Базу правових позицій Верховного Суду, що створена за підтримки EU Project Pravo-Justice.

Для використання Бази правових позицій Верховного Суду необхідно створити акаунт на сайті lpd.court.gov.ua.

За словами Валентини Данішевської, суди щороку розглядають приблизно 4 млн. справ, зокрема Верховний Суд – майже 90 тис. справ. Звісно, що не в кожному судовому рішенні висловлюються правові висновки, які мають застосовувати інші суди, проте навіть наявні обсяги є величезними для аналізу, усвідомлення та застосування.

«Ключовою метою розробки Бази було забезпечення повнотекстового добору релевантної практики, тобто щоб будь-який користувач програми міг завантажити для цілей пошуку повнотекстовий документ (проєкт судового рішення, проєкт позовної заяви, апеляційної чи касаційної скарги), і База автоматично підібрала під цей текст релевантну практику Верховного Суду», – зауважив Расім Бабанли.

Презентована програма дає змогу здійснити пошук за великими фрагментами текстів, за текстовими документами, а також за посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень. За словами спікера, цифровий алгоритм, закладений у Базу, видає відповідні правові позиції ВС на підставі аналізу словонабору в завантаженому користувачем файлі. Крім того, є можливість пошуку за ключовими словами та за Правовим тематичним класифікатором.